32 gezondheidsvoordelen van meditatie
32 gezondheidsvoordelen van meditatie

32 gezondheidsvoordelen van meditatie

Steeds meer mensen in de westerse wereld ontdekken de voordelen van meditatie. Redenen hier voor kunnen zijn om de drukte van alle dag even te ontsnappen, of gewoon omdat ze zich er lekker bij voelen. Wat veel mensen zich echter niet beseffen, is dat er ook nogal wat gezondheidsvoordelen aan regelmatig mediteren zitten. 

Geschiedenis van meditatie

meditatieHet is niet exact bekend hoe lang er al gemediteerd wordt,maar archeologen en andere experts zijn het erover eens, dat het zeker al 5000 jaar bestaat. De oudste documentatie over meditatie is van 1500 v.Chr.  en stamt van de Indiase Vedas. Rond 600-500 v.Chr. ontwikkelde het zich in taoïstisch China en boeddhistisch India waarna het zich verder over Azie verspreidde tot aan Japan (635 n.Chr.), om uiteindelijk in de 18e eeuw ook door de westerse wereld ontdekt te worden. Het was echter pas in de jaren 60 van de vorige eeuw, dat meditatie echt aan populariteit won in de Verenigde Staten en Europa. In 1979 startte John Kabbat-Zin het mindfulness-based-stress-reduction programma aan de universiteit van Massachusetts, waarmee hij chronisch zieke patiënten behandelde. Meer over de geschiedenis van meditatie kun je lezen op de website van Deepak Chopra.

Diverse vormen van meditatie

Er zijn nogal wat verschillende vormen van meditatie. Om te bepalen welke het beste bij jouw past, kun je het beste op je gevoel af gaan. Door verschillende vormen uit te proberen, kom je er van zelf achter welke vorm het beste voelt. Hieronder een 5-tal vormen:

 1. Mindfulness – Deze vorm -ook wel Vipassana genoemd- is een van India’s oudste meditatievormen. Het gaat erom je gedachten de vrije loop te laten en deze te accepteren. Je bent je bewust van je ademhaling, zonder deze te willen aanpassen.
 2. Transcendentale Meditatie – Deze vorm werd in de jaren 50 van de vorige eeuw geïntroduceerd door  Maharishi Mahesh Yogi. Deze vorm beoefen je 2 keer per dag 20 minuten. Kies een plek waarbij je makkelijk kunt zitten, sluit je ogen en herhaal eeen mantra (een heilig woord).
 3. Kundalini – Deze vorm van meditatie is ontwikkeld door Rajneesh Chandra Mohan, beter bekend als Bhagwan Sri Rajneesh (Osho). De oefening duurt een uur en bestaat uit 4 fasen. Kundalini is een woord uit het Sanskriet en betekent opgerold. Het wijst op de energie, die opgerold ligt onderaan de ruggengraat. Doel van de oefening is om bewust van deze enrgie te worden en deze door het lichaam te laten stromen.
 4. Zazen – Ook wel zittende meditatie is Japans en betekent letterlijk zittende aandacht. Veel richtlijnen voor deze oefening zijn er niet, behalve dan dat men rechtop zit, met gesloten ogen en focust op een bepaalde gedachte of Boeddhistische tekst. Dit maakt het enigszins lastig om op korte termijn de voordelen er van te ervaren.
 5. Qigong – Is een vorm van Taoïstische meditatie. Qi of Chi  staat voor de levensenergie die door ons heen stroomt. Deze vorm verschilt van anderen, doordat je erbij beweegt. Men spreekt dan over ‘stillness in motion’, waarbij lichaam bewegingen maakt, maar je van binnen stil en kalm bent. Binnen deze vorm zijn er verschillende manieren van uitoefenen, waarbij je zit, staat of zelfs ligt.

Mediteren en gezondheid

Er is sinds de opkomst van meditatie in het Westen enorm veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effecten ervan op zowel onze geestelijke- als lichamelijke gezondheid. Hieronder zie je een greep uit de vele gezondheidsvoordelen:

Geestelijke voordelen van meditatie

 • Mediteren Concentratie neemt toe
 • Angsten en stressgevoelens nemen af
 • Alertheid, creativiteit en intelligentie nemen toe
 • Gevoel van welzijn en geluk neemt toe
 • Beter presteren op school of werk
 • Mentale weerbaarheid neemt toe
 • Het reduceert het gevoel van eenzaamheid

Lichamelijke voordelen van meditatie

 • meditatie geeft rustVerlaging van de bloeddruk
 • Verlaging van de hartslag
 • Het boost je immuunsysteem
 • Maag- en darmfunctie verbeteren
 • Uithoudingsvermogen neemt toe
 • Slaapvermogen verbetert
 • De productie van serotonine neemt toe
 • Endocriene functie wordt verhoogd
 • Beter bestand tegen bacteriën
 • Het vertraagt de veroudering van de hersenen
 • Geeft meer levenslust bij chronische klachten
 • Betere ademhaling
 • Verhoging van het energieniveau en vitaliteit
 • Vermindert menstruatiepijnen
 • Productietoename van serotonine
 • Helpt bij gewicht verliezen

Het spirituele vlak

Naast de vele gezondheidsvoordelen die we hierboven zojuist genoemd hebben, is er natuurlijk ook op spiritueel vlak een hoop winst te behalen. Je zou misschien denken, dat dit hetzelfde is als geestelijke gezondheid en misschien is dat ergens ook wel zo. Toch heb ik er voor gekozen om het apart te benoemen, omdat deze voordelen niet zozeer direct aan ziekten gerelateerd zijn. Ze dragen natuurlijk wel bij aan een algemeen gezonder leven:

 • Mediteren voor beginnersHet helpt je in het NU te leven – Vaak zijn mensen meer bezig met zaken, die al achter ze liggen en zaken die er nog aan zitten te komen. Hierdoor vergeten ze vaak om in het nu te leven.
 • Versterkt en ontwikkelt gevoelens van liefde, compassie en dankbaarheid.
 • Ervaringen worden intenser waardoor men bewuster leeft.
 • Versterkt natuurlijke intuïtie.
 • Zelfvertrouwen neemt toe.
 • Je zult dingen minder met routine en meer met volle aandacht doen.
 • Conditionering neemt af, waardoor je een andere kijk op de wereld krijgt.
 • Het creëert innerlijke rust.
 • Gebruik van de linker- en rechter hersenhelften komt in balans.

Dit is zomaar een greep van de vele voordelen van mediteren. Ik ben er van overtuigd, dat men in de toekomst nog veel meer voordelen ontdekt, naarmate er meer onderzoek naar wordt gedaan. Al met al zijn er dus genoeg redenen om je af en toe eens terug te trekken uit de drukte van alle dag en de tijd te nemen om even te mediteren. Misschien nog nooit gemediteerd en weet je niet hoe? Er zijn verschillende meditatiecentra in Nederland te vinden, waar ze je op weg kunnen helpen. Ook zijn er verschillende websites waar het uitvoerig wordt uitgelegd, zoals mediterendoejezo.

Tot slot wil ik nog een filmpje met je delen, waarin de Tibetaans Boeddhistische meester Yongey Mingyur Rinpoche uitlegt, dat meditatie de beste manier is om, wat hij noemt de ‘crazy monkey mind’ te trainen.

Wat zijn jouw persoonlijke ervaringen met meditatie? Ik lees het graag via onderstaand reactieformulier!

Namasté!

Over de schrijver
Al jaren verdiept Ben zich in gezondheid en dan met name ook de gevaren van deze tijd. Denk aan gebruik van pesticides, GMO, verborgen suikers, E nummers etc. Hierdoor is Ben een hobbykok in de natuurvoeding geworden, is hij actief met moestuinieren en heeft hij de kennis en ervaring die hij opdeed een zeer positieve draai weten te geven!
CharlesNup
Door

CharlesNup

op 16 Mar 2019

hOur company offers herbal weight loss products. Look at our health contributing website in case you want to strengthen your health. Our company offers herbal non prescription products. Look at our health contributing portal in case you want to look better. Our company provides a wide variety of non prescription drugs. Take a look at our health website in case you want to look healthier with a help health products. Our company provides a wide variety of non prescription drugs. Look at our health site in case you want to look healthier with a help health products. Our company offers a wide variety of non prescription products. Visit our health portal in case you want to feel better with a help of generic supplements. Our company offers herb-based health and related products. Take a look at our health contributing website in case you want to look better. Our company offers general health products. Visit our health contributing site in case you want to look healthier. Our company provides a wide variety of healthcare products. Visit our health contributing portal in case you want to improve your health. Our company offers health products. Take a look at our health contributing website in case you want to feel healthier. Our company offers herb-based health products. Take a look at our health contributing site in case you want to strengthen your health. Our company provides a wide variety of non prescription products. Look at our health site in case you want to to improve your health with a help health products.

Reactie plaatsen