De 9 meest bizarre toevoegingen in jouw eten
De 9 meest bizarre toevoegingen in jouw eten
14 september 2017 

De 9 meest bizarre toevoegingen in jouw eten

Weet jij waar de rode kleur in die heerlijke M&M’s vandaan komt? Wist je dat vanille ijs meer dierlijke producten bevat dan alleen verse koemelk? Zet je schrap en lees deze lijst met de negen meest bizarre toevoegingen in jouw eten!

9 meest bizarre toevoegingen in voedsel

1. M&M met luizen

De cochenilleluis is afkomstig uit Zuid-Amerika met een rood pigment in de eitjes en de luizen zelf. De luizen worden speciaal gekweekt voor de eitjes, de luizen worden na het leggen van eieren gedood. Na drogen, malen en filteren ontstaat de rode kleurstof. Om het kleurvast te maken wordt er tin of aluin aan toegevoegd. Bij een hoge concentratie is deze stof giftig. In de jaren zeventig werden rode M&M’s voor pakweg tien jaar uit de collectie gehaald. Niet vanwege deze kleurstof, maar juist omdat er in veel voedingsmiddelen een kunstmatige rode kleurstof gebruikt werd die kankerverwekkend bleek te zijn. Hoewel de rode M&M’s niet deze kleurstof bevatten, werden ze toch uit de handel gehaald om verwarring te voorkomen. Hierdoor werd de natuurlijke cochenilleluis juist populair. Let op de verpakking op E-120, de aanduiding voor karmijn.

2. Bever Vanille-ijs

Castoreum wordt ook wel “bevergeil” genoemd, en is precies wat de naam doet vermoeden. Bevers hebben een klier tussen de anus en geslachtsorganen waar de stof castoreum zich ontwikkelt. Voor bevers is dit een middel om de vacht in te vetten. De geur is zoet, de smaak is bitter. Deze stof wordt al honderden jaren gebruikt, vroeger bijvoorbeeld in medicijnen tegen koorts. De bittere smaak komt door salicylzuur die ook gebruikt wordt in aspirine. Later werd deze stof gebruikt in parfum en alcoholische dranken. Nu wordt castoreum vooral gebruikt voor vanille en karamel smaken, bijvoorbeeld in vanille ijs.

3. Kauwgom met schapenwol

bizarre toevoegingenHet fabeltje dat je kauwgom niet mag doorslikken omdat het in jouw darmen blijft steken is niet waar, al is het niet de bedoeling dat je kauwgom als standaard voedingsgroep op het menu zet. Het is niet hetzelfde als kauwen op een stuk rubber, de ingrediënten zijn gelukkig niet zo gevaarlijk. Toch zit er een aparte toevoeging in waar je waarschijnlijk niet aan hebt gedacht. Lanoline is een olie die wordt gewonnen uit schapenvacht, en die wordt gebruikt om die bijzondere structuur aan kauwgom te geven. In tegenstelling tot de vorige dierlijke toevoegingen hoeft het dier er in dit geval niet voor te sterven. Maar voordat je kauwgom met lanoline als vegetarisch bestempeld moet je er wel rekening mee houden dat het vaak bijproducten betreft van slachtvee.

4. Haar in je brood

“Ober, er zit een haar in mijn soep!” Een eerlijke ober kan de klant mededelen dat er waarschijnlijk ook haar in het brood zit waar je zojuist wat kruidenboter op hebt gesmeerd. Want het aminozuur L-cysteïne wordt uit haar gehaald. In China worden er speciale konijnen gekweekt om er in Europa brood mee te maken. Deze konijnen hebben enorm veel haar die geplukt wordt. Hoewel de konijnen dit overleven gebeurt het lang niet altijd op een voorzichtige manier. Als je geluk hebt komt jouw boterham gewoon van haar die ze bij de kapper hebben opgeveegd.

5. Kipnuggets of damesborsten?

bizarre toevoegingen silliconenWat is de overeenkomst tussen kipnuggets en de borsten van Pamela Anderson? Ze zijn beide gemaakt van Polydimethylsiloxaan! Nou ja, beide bevatten ze deze stof die je op de verpakking kunt vinden onder de aanduiding E-900. Het valt onder de siliconen en wordt niet alleen gebruikt om het kipseparatorvlees bij elkaar te houden in de kipnuggets, maar je komt het ook tegen in jam, groente in blik, soep en vruchtensap. En dus ook in silliconen borsten en dat maakt het een van de meeste bizarre toevoegingen in eten als je het mij vraagt.

6. Botten pudding

Nog een van de meest bizarre toevoegingen en misschien de meeste bekende toevoeging in het lijstje; gelatine. Deze stof komt uit varkenshuid en botten en wordt veel gebruikt in drilpudding, winegums en andere voedingsmiddelen. Hoewel de meeste mensen hier geen problemen mee hebben heeft het wel consequenties voor kinderen die vegetarisch worden opgevoed, of Joods of Moslim zijn, vanwege de herkomst uit (dode) varkens. Hoewel de meeste ouders een oogje toeknijpen is er veel snoepgoed met gelatine in de winkel verkrijgbaar. Toch maar een snoeptomaatje dan?

7. Kip met zeewier

Je bent nu onderhand wel gewend aan dierlijke toevoegingen in verschillende producten, nu draaien we het om; carrageen (E-407) is een gel die uit zeewier komt en bijvoorbeeld gebruikt wordt in rauwe kip om water vast te houden. Het is een middel die voedingsmiddelen netjes bij elkaar houdt en zorgt dat bijvoorbeeld kwark niet uit elkaar valt. Bij kip is het een manier om uitdroging te voorkomen, en de kiloprijs meer winstgevend te maken dankzij het water dat in het vlees blijft zitten. Dit is de eerste toevoeging waarvan we het idee hebben dat het een product gezonder maakt…

8. Virus op de boterhamworst

Er worden virussen op vleesproducten gespoten, is dit bio terrorisme? Niet helemaal, om gevaarlijke bacteriën als E.Coli en Listeria een halt toe te roepen worden koeien en ook de resulterende vleeswaren bespoten met virussen die deze bacteriën tegengaan. Deze virussen zijn als het goed is niet schadelijk voor de mens of het dier, maar wel voor de bacteriën die ons ziek kunnen maken. Het is nog steeds geen aantrekkelijk idee, maar wellicht beter dan het alternatief.

9. Hout op de pizza

Volgens Mario de pizzabakker, smaken de meeste pizzabodems als karton. Misschien moet Mario eens op de pizza kijken, want er is een grote kans dat de geraspte kaas cellulose bevat. Deze stof komt onder andere van hout en katoen en wordt in diverse voedingsmiddelen gebruikt. Het komt ook van nature voor in maïs. Het voordeel van cellulose is het feit dat ons lichaam deze stof niet kan verteren. Het nadeel is dat koeien in Amerika vaak maïs te eten krijgen en daardoor maagklachten ontwikkelen omdat zij het ook niet kunnen verteren. Door de subsidie op maïs is dit goedkoper dan gras die koeien van nature eten.

Wat eten we vandaag?

Dus er zit meer in jouw maaltijd (zeker wat betreft bizarre toevoegingen) dan je dacht. Als voorgerecht siliconen in de soep met haar in het broodmandje, als hoofdgerecht een lekker stukje kipfilet met extra zeewier en een een vezelrijke pizza met hout voor de kids, als dessert vanille ijs met karamel, een flinke toef slagroom en bevergeil. Smakelijk eten!

Over de schrijver
Al jaren verdiept Ben zich in gezondheid en dan met name ook de gevaren van deze tijd. Denk aan gebruik van pesticides, GMO, verborgen suikers, E nummers etc. Hierdoor is Ben een hobbykok in de natuurvoeding geworden, is hij actief met moestuinieren en heeft hij de kennis en ervaring die hij opdeed een zeer positieve draai weten te geven!
rob van zijst
Door

rob van zijst

op 02 Mar 2018

het was me bekend dat in voedingsmiddelen siliconen worden verwerkt. zo omschrijft u dat ook. Wat zijn de eventueel bekende gevolgen van het consumeren van siliconen

Reactie plaatsen