Burger King maakt vega burger van rundvlees
Burger King maakt vega burger van rundvlees
17 juli 2019 

Burger King maakt vega burger van rundvlees

Wat doe je als er vegetarische burgers op het menu staan, maar jouw franchise heeft nog geen vegetarische vleesvervanger op voorraad? Dan lever je gewoon rundvlees burgers, plakt er een sticker op en bezorgt deze namaak vega burgers aan nietsvermoedende klanten. Een Burger King restaurant in Brooklyn, new York heeft wekenlang nep-nep-hamburgers verkocht als de “Impossible Whopper”. Zo hebben ze het onmogelijke toch mogelijk gemaakt!

Wat is er aan de hand?

Burger King experimenteert sinds enkele maanden met een Whopper op basis van de “Impossible” burger, een vegetarisch product dat in Amerika bij verschillende restaurants verkrijgbaar is. Deze test vindt plaats in specifieke steden waar New York geen deel van uitmaakt. Door een fout in het systeem stond de vega burger wel op de menukaart voor bezorging. Een filiaal in Brooklyn leverde de normale Whopper aan klanten met de instructie aan de bezorger om dit kenbaar te maken. Aangezien bezorgers zichzelf niet zien als helpdeskmedewerkers en gewoon snel willen bezorgen, hebben ze verzuimd deze melding te maken. Na wekenlang rundvlees burgers als vegetarische producten te hebben verkocht, is deze misleidende activiteit aan het licht gekomen.

Voorzichtig zijn met dit soort ketens

Er zijn verschillende redenen om geen vlees te eten, variërend van ethische gronden, religie, gezondheidsredenen of een voedselallergie. Als een klant bewust kiest voor een specifiek product met bepaalde ingrediënten wil je niet stiekem een vervangend product in de maag gesplitst krijgen. Andersom zou het net zo vreemd zijn; iemand bestelt een biefstuk van rundvlees maar krijgt een schijf gemaakt van sojabonen. Hoewel dit geen overkoepelend Burger King beleid betreft, is het wel een fout die eenvoudig voorkomen had kunnen worden.

Dit geeft maar weer aan hoe voorzichtig je moet zijn met dit soort ketens. Het is ook niet het eerste schandaal. Denk ook aan het paardenvlees wat in de rundvleesburgers bleek te zitten.

De ‘onmogelijke’ burger

De “Impossible Whopper” bleek dus echt onmogelijk te zijn, toch is dat niet de reden voor deze benaming. Impossible Foods is een Amerikaans bedrijf dat vegetarische burgers maakt die de smaak en structuur van rundvlees zoveel mogelijk moet benaderen. Deze producten worden verkocht in diverse restaurants in de Verenigde Staten waaronder “Public”, een exclusief restaurant met een Michelin ster. Het bedrijf verkoopt alleen dit product, de oude versie met veel verzadigde vetten en zout is ondertussen vervangen door een 2.0 versie die meer verantwoord is voor een gezond dieet. Beyond Meat is een bekende concurrent in de Verenigde Staten die een breder assortiment aanbiedt. Dat bedrijf is te vergelijken met De Vegetarische Slager in Nederland.

Burger King heeft de “Impossible Whopper” toch even ‘possible’ gemaakt. Is dit écht een koning, of een namaak keizer zonder kleren?

Over de schrijver
Laura is initiatiefnemer van deze website, schrijft blogs en maakt video's. Zij doet als levensgenieter niets liever dan haar passie voor een geweldig en gezond leven te delen en vooral ook om uit te dragen dat die 2 prima samen gaan ;). Laura eet al ruim 12 jaar vegetarisch en steeds vaker veganistisch, heeft veel ervaring met afvallen, het elimineren van E-nummers en overstappen op echte voeding en is Superfood Expert. Daarnaast volgde zij een coachingsopleiding NLP Practicioner en volgde zij de studie Natuurvoedingsadviseur.
Reactie plaatsen