Burger King komt met veganistische hamburger de Rebel Whopper
Burger King komt met veganistische hamburger de Rebel Whopper
20 november 2019 

Burger King komt met veganistische hamburger de Rebel Whopper

Je hebt al eerder kunnen lezen over de vegetarische “Impossible” Whopper van Burger King in Amerika. Binnenkort kun je ook in Europa bij de hamburger koning terecht voor de vegan hamburger de Rebel Whopper. Maar de burger die bij ons van de ‘flame grill’ komt is niet hetzelfde product als in de Verenigde Staten geserveerd wordt. Wij krijgen een schijf uit de keuken van de Vegetarische Slager.

Onmogelijk in Europa

De ‘fake meat’ schijf in Amerika wordt gemaakt door Impossible Foods, naast Beyond Burger de meest populaire vega burger in de VS. Omdat er in dit product genetisch gemodificeerde ingrediënten aanwezig zijn is deze burger niet toegestaan op de Europese markt. De Vegetarische Slager heeft mede dankzij eigenaar Unilever de strijd gewonnen om de ruimte tussen het broodje van Burger King op te vullen. Het is overigens niet dezelfde Mc2 burger die in de supermarkt te koop is, maar een uniek recept dat op de grill gebakken wordt zoals de originele burgers bij deze fastfoodketen. De schijven worden in Europa door Unilever geproduceerd, maar niet in Nederland. Met de introductie in 2500 restaurants verspreid door heel Europa behoort dit tot de grootste campagnes die Burger King ooit gevoerd heeft. Er is wel een discussie over het gebruik van de grill, vlees en vega zal gescheiden bereid moeten worden.

Deze Rebel is niet de enige keuze

Burger King had al een groenteschijf op het menu staan, maar dat is toch een ander product dan de nieuwe Rebel Whopper. McDonald’s heeft al een Valess burger op basis van melk, dus niet geschikt voor veganisten. In Noorwegen kun je vega nuggets op basis van kikkererwten bij de fastfood clown bestellen. KFC schudt het “Chicken” imago steeds verder van zich af met diverse vegetarische alternatieven. Met de huidige omzet van 125 miljard euro is ‘fake meat’ dus ‘big business’. Bij Smullers, de snackbar bij NS stations, is 1 op de 10 verkochte burgers al een vegetarisch product. Een experiment met ‘vega-only’ bleek nog een stap te ver voor de Smullers clientèle.

Van nep gehakt tot soja biefstuk

De Universiteit van Wageningen werkt momenteel aan een plantaardige biefstuk op basis van eiwitten uit soja en tarwe. Het doel is om een structuur te creëren die identiek is aan die van een echte biefstuk. Er zijn meerdere grote spelers die achter dit initiatief staan waaronder Meyn, de grootste producent van slachtmachines voor kippen. De structuur van gemalen gehakt is nog wel redelijk na te bootsen met plantaardige producten, de spierstructuur van een lap vlees is een ander verhaal. Je kunt je zorgen maken over het hoge ‘Frankenstein’ karakter van deze ontwikkelingen, maar met biefstuk uit ‘samengesteld vlees’ die je in de supermarkt tegenkomt zou dat niet echt een bezwaar mogen zijn.

Langzaam maar zeker beginnen vegetarische alternatieven een plekje te krijgen in de snackmarkt. Eindelijk een alternatief voor die eeuwige kaassoufle uit dezelfde frituur als de frikadellen!

Over de schrijver
Laura is initiatiefnemer van deze website, schrijft blogs en maakt video's. Zij doet als levensgenieter niets liever dan haar passie voor een geweldig en gezond leven te delen en vooral ook om uit te dragen dat die 2 prima samen gaan ;). Laura eet al ruim 12 jaar vegetarisch en steeds vaker veganistisch, heeft veel ervaring met afvallen, het elimineren van E-nummers en overstappen op echte voeding en is Superfood Expert. Daarnaast volgde zij een coachingsopleiding NLP Practicioner en volgde zij de studie Natuurvoedingsadviseur.
Reactie plaatsen