Meer energie dankzij biologische groentesappen
Meer energie dankzij biologische groentesappen
31 januari 2021 

Meer energie dankzij biologische groentesappen

Steeds meer mensen drinken groentesappen. Ze zijn een goede aanvulling op een gezond voedingspatroon. In dit artikel leer je hoe groentesappen je meer energie geven en waarom biologische groentesappen zo belangrijk zijn.

Wat zijn groentesappen?

Groentesappen heb je in allerlei vormen. Je kunt ze zelf maken, in de supermarkt of bij gespecialiseerde webshops kopen.

De groentesappen die je in de supermarkt kunt kopen bestaan niet volledig uit groentesap. Een groot deel van deze sappen bestaat uit vruchtensap. Het vruchtensap zorgt ervoor dat het sap zoet er lekkerder wordt. Vruchtensap is tevens goedkoper dan groentesap en je ziet dan ook vaak dat groentesappen uit de supermarkt voor slechts 51% uit groenten bestaan. Een nadeel van het hoge aandeel vruchten in dergelijke groentesappen is dat ze behoorlijk veel vruchtsuikers bevatten. Door het lage aandeel van vezels worden deze vruchtsuikers snel door het bloed opgenomen waardoor je een piek in de bloedsuikerspiegel krijgt. Ondanks het feit dat deze sappen veel vitamines en mineralen bevatten is deze snelle stijging van de bloedsuikerspiegel niet echt gezond. Door een snelle stijging in de bloedsuikerspiegel zal veel insuline aangemaakt worden zodat de bloedsuikerspiegel weer kan dalen. Door de grote hoeveelheid insuline schiet de bloedsuikerspiegel dan teveel naar beneden door. Hierdoor krijg je energiedips en moet je weer (suikers) eten om uit je energiedip te komen.

Wil je goed en constant in je energie blijven zitten dan is het zaak om de bloedsuikerspiegel zo stabiel mogelijk te houden. Dit kan je bereiken door weinig suikers en koolhydraten te eten (of drinken). Om deze reden is het goed om groentesappen te drinken waarvan het aandeel groente zo hoog mogelijk is. Gespecialiseerde webshops spelen op deze behoefte in. Zij verkopen groentesappen die helemaal of voor het grootste deel uit groenten bestaan. Zo heb je groentesappen die voor 85% tot 100% uit groenten bestaan. Voor de smaak en de gezondheidsvoordelen wordt gebruik gemaakt van kruiden of kleine hoeveelheden fruit.

Wil je online groentesap willen bestellen dan kan dat bij tal van webshops. Zij verkopen groentesappen die bestaan uit een mix van verschillende groenten. De mixen die zij aanbieden hebben vaak een bepaald doel, bijvoorbeeld detox, energie, herstel of hydratatie.

In plaats van groentesappen kopen kan je deze natuurlijk ook zelf maken. Dit kan je doen met behulp van een slowjuicer. Het voordeel hiervan is dat je vaak goedkoper uit bent. Het nadeel is dat het best veel (schoonmaak)werk is om zelf je sappen te maken.

Slowjuicer om zelf groentesap te maken

Waarom biologisch?

De groentesappen die je in de supermarkt aantreft zijn meestal niet-biologisch. De groentesappen die je bij de gespecialiseerde webshops kunt bestellen zijn daarentegen meestal wel biologisch. En maak je zelf je groentesappen dan kan heb je de keuze om uitsluitend gebruik te maken van biologische groenten.

Een belangrijk gezondheidsvoordeel van groentesappen is de detox-werking. Het helpt het lichaam om zich te ontdoen van afvalstoffen. Zou je niet-biologisch groentesap gebruiken dan ben je juist lichaamsvreemde stoffen (zoals bestrijdingsmiddelen) aan het drinken en wordt de detox-werking tenietgedaan.

Waarom zijn groentesappen goed voor je energie?

Groente bevatten maar weinig calorieën en koolhydraten maar zijn toch belangrijk voor je energiehuishouding.

Groente zijn erg rijk aan voedingsvezels en zijn een prebiotica. Ze stimuleren de groei van de goede bacteriën in de dikke darm. Een gezond microbioom is belangrijk om te voorkomen dat er glucose te snel uit de darmen wordt opgenomen. Dit geeft meer energieschommelingen en kan insulineresistentie veroorzaken. Insulineresistentie verhoogt het risico op diabetes type 2.

Gezonde groentesappen

Groenten zijn een belangrijke bron van vitamine C, wat een krachtige antioxidant is. Vitamine C is nodig om vitamine B1 en magnesium goed op te kunnen nemen.

Vitamine B1 is essentieel voor de energiehuishouding. Deze vitamine maakt energie vrij uit koolhydraten. Voor de aanmaak van ATP (adenosinetrifosfaat) is het een essentieel co-enzym. ATP is de energie die in de mitochondriën (onze energiefabriekjes) wordt aangemaakt.

Groenten zijn tevens een goede bron van magnesium en het vitamine C zorgt ervoor dat het magnesium goed door het lichaam kan worden opgenomen. Magnesium is een essentieel mineraal voor de aanmaak van ATP, de brandstof van ons lichaam. Andere goede plantaardige bronnen van magnesium zijn noten, peulvruchten, noten en zaden.

Groenten zijn ook van groot belang voor onze zuur base-balans. Veel voedingsmiddelen zijn zuurvormend en groenten zijn basevormend. Of iets zuur- of basevormend zijn heeft niets te maken met de smaak van het voedingsmiddel maar met de mineralen die erin zitten. Zo is citroen basevormend terwijl het zuur smaakt.

Zuurvormend zijn toegevoegde suikers, geraffineerde koolhydraten, zout, koffie en dierlijke voedingsmiddelen. Groente, fruit en noten zorgen voor het evenwicht, deze zijn basevormend. Om ons energie te voelen is een zuur base-balans belangrijk want in dit milieu kan het lichaam het beste ATP (energie) aanmaken. Is het lichaam teveel verzuurd dan verloopt het aanmaken van energie minder efficiënt en krijgen we te maken met vermoeidheidsklachten.

Voor de aanmaak van energie is ook een goede kalium-natrium verhouding van belang. Van natrium (zout) krijgen we al genoeg binnen. We gebruiken het veel bij het koken en het wordt aan allerlei voedingsmiddelen toegevoegd. Het is daarom van belang om daar voldoende kaliumrijke voedingsmiddelen tegenover te zetten. Kalium zit met name in plantaardige voedingsmiddelen zoals groente en fruit.

Heb jij nog een tip of aanvulling van de voordelen van het drinken van groentesappen? Laat het dan even weten onderaan dit bericht!

Over de schrijver
Laura is initiatiefnemer van deze website, schrijft blogs en maakt video's. Zij doet als levensgenieter niets liever dan haar passie voor een geweldig en gezond leven te delen en vooral ook om uit te dragen dat die 2 prima samen gaan ;). Laura eet al ruim 12 jaar vegetarisch en steeds vaker veganistisch, heeft veel ervaring met afvallen, het elimineren van E-nummers en overstappen op echte voeding en is Superfood Expert. Daarnaast volgde zij een coachingsopleiding NLP Practicioner en volgde zij de studie Natuurvoedingsadviseur.
Reactie plaatsen