Avocado: 12 redenen waarom je deze vaak zou moeten eten!
Avocado: 12 redenen waarom je deze vaak zou moeten eten!
01 september 2015 

Avocado: 12 redenen waarom je deze vaak zou moeten eten!

De avocado ( Persea americana ) is een boom uit Centraal-Amerika en is bij ons bekend om zijn gelijknamige vrucht. Oorsponkelijk in het Nahuatli is de naam ahuacatl en betekent testikel. Deze naam zal hij ongetwijfeld aan zijn karakteristieke vorm te danken hebben.

Veel mensen vinden de smaak lekker, maar behalve zijn heerlijke smaak zijn er nog tal van redenen om deze peervormige vrucht te eten. We hebben ze even voor je op een rijtje gezet:

Eiwit

De avocado bevat alle 18 belangrijke aminozuren, die noodzakelijk zijn voor het vormen van een compleet eiwit. In tegenstelling tot het eiwit in biefstuk, wat voor veel mensen moeilijk te verteren is, wordt dit eiwit makkelijk door het lichaam opgenomen, omdat ze vezels bevat. Dit alles maakt hem een grote bron van voedingswaarde. Reden genoeg om hem deel te laten uitmaken van uw gebruikelijke dieet.

Gezonde vetten

Ze bevatten veel oliezuur en in mindere mate omega 3, de zogenaamde goede vetten. Studies hebben uitgewezen , dat ( net als olijfolie ) de vetten van avocado’s de niveau’s van HDL ( High density lipoproteine, ofwel de „ goede “ cholesterol )  verhogen. HDL helpt het reguleren van triglyceriden, wat diabetes voorkomt. Triglyceriden  vallen eigenlijk niet onder de categorie cholesterol, maar het hangt er wel sterk mee samen. Triglyceriden zijn eigenlijk een soort van vetcellen in je bloedbaan. Dit vet wordt door je lichaam gebruikt als energiebron. Onderzoek heeft uitgewezen, dat een vegetarisch dieet, dat HDL vetten bevat het niveau van LDL ( de slechte cholesterol ) net zo effectief kan verlagen als gewone medicijnen.

Carotenoïden

Avocado’s zijn een uitstekende bron van carotenoïden. Elke keer als je iets eet wat rijk is aan carotenoïden, lever je een hoge kwaliteit vitamine A aan je lichaam, wat bescherming biedt aan je ogen. Daarnaast verbeteren carotenoïden de werking van het immuunsysteem en bevorderen een gezonde werking van het voortplantingssysteem. Aaangezien carotenoïden in vet oplosbaar zijn, optimaliseert het eten van avocado’s de opname van deze voedingsstof.

Ontstekingsremmend

 Het gecombineerde effect van dit luxe pakket aan voedingsstoffen in avocado’s biedt krachtige ontstekingsremmende voordelen. De unieke combinatie in avocado’s van vitamine C en E, selenium, zink, fytosterolen en omega-3 vetzuren helpt beschermen tegen ontstekingen. Dit betekent dat ze osteo- en reumatoïde artritis kan helpen voorkomen of beperken.

Gezondheid van het hart

 Het vetgehalte, waarvan sommige ongeïnformeerde gezondheid “deskundigen” als ongezond achten, biedt juist eigenlijk bescherming tegen hart-en vaatziekten. Studies hebben aangetoond dat oliezuur de gezondheid van het cardiovasculaire systeem verbetert. . Oliezuur is het primaire vetzuur in avocado’s. Veel mensen nemen nu supplementen om meer omega-3 vetzuren consumeren om hun risico op hart-en vaatziekten te verlagen, terwijl avocado’s  rijk zijn aan omega-3.

 De redenen om avocado’s te eten:

 1. Ze zijn enorm voedzaam.
 2. Ze bevatten meer kalium dan bananen.
 3. Ze zitten boordevol vetten die gezond zijn voor het hart.
 4. Ze werken cholesterolverlagend.
 5. Mensen die regelmatig avocado’s eten zijn vaak gezonder.
 6. De vetten helpen je om voeding uit groenten beter te absorberen.
 7. Ze zitten boordevol vezels.
 8. Ze bezitten enorm veel krachtige antioxidanten, die de ogen kunnen beschermen.
 9. Mogelijk kunnen ze helpen bepaalde vormen van kanker te voorkomen (studies hebben uitgewezen dat de voedingsstoffen in avocado’s voordelig kunnen werken in de strijd tegen kanker, dit ging echter om geisolleerde cellen en dus niet in een menselijk lichaam).
 10. Ze verlichten de symptomen van artritis.
 11. Ze eten kunnen je helpen met afvallen.
 12. Ze zijn lekker en makkelijk toe te passen in je dieet.

Probeer om de meeste voedingsstoffen uit een avocado te halen , geen overrijpe avocado’s te kopen. In het volgende filmpje ziet u een handige manier om rijpe avocado’s in de winkel te herkennen:

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen onrijpe avocado’s te kopen en deze thuis te laten rijpen.

Bronnen:

http://www.naturalnews.com/029864_avocados_health.html

http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=5

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3001502/

Deel dit artikel zo veel mogelijk. Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel? Laat een reactie achter!

Over de schrijver
Laura is initiatiefnemer van deze website, schrijft blogs en maakt video's. Zij doet als levensgenieter niets liever dan haar passie voor een geweldig en gezond leven te delen en vooral ook om uit te dragen dat die 2 prima samen gaan ;). Laura eet al ruim 12 jaar vegetarisch en steeds vaker veganistisch, heeft veel ervaring met afvallen, het elimineren van E-nummers en overstappen op echte voeding en is Superfood Expert. Daarnaast volgde zij een coachingsopleiding NLP Practicioner en volgde zij de studie Natuurvoedingsadviseur.
Reactie plaatsen