Aspartaam en andere zoetstoffen, ongezond en gevaarlijk?
Aspartaam en andere zoetstoffen, ongezond en gevaarlijk?
07 maart 2016 

Aspartaam en andere zoetstoffen, ongezond en gevaarlijk?

Zoetstoffen zijn tegenwoordig enorm populair als vervanger van suiker. Ze zitten in tal van producten. Maar zijn deze zoetstoffen nu wel zo onschuldig en gezond als we denken? In dit artikel wil ik het hebben over aspartaam ( E951), in de VS ook wel bekend als amino sweet.

De geschiedenis van aspartaam

Aspartaam is in 1965 per toeval ontdekt, door de scheikundige James Schlatter van de firma G.D. Searle Company, toen hij een anti-maagzweer medicijn testte. Aspartaam werd goedgekeurd voor droge goederen in 1981 en voor koolzuurhoudende dranken in 1983. Het werd oorspronkelijk goedgekeurd voor droge goederen op 26 juli 1974, maar bezwaren ingediend door de neurowetenschappen onderzoeker Dr John W. Olney en consumenten procureur James Turner in augustus 1974, alsmede door onderzoeken van GD Searle zelf, werd de goedkeuring van aspartaam  later dat jaar door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) in de wacht gezet . In 1985 kocht Monsanto G.D. Searle en richtte hieruit Searle Pharmaceuticals en The NutraSweet Company op als afzonderlijke dochterondernemingen. Aspartaam is zo’n 200 tot 400 keer zoeter als suiker.

Onderzoek

Aspartaam (ook bekend als NutraSweet, Equal en Sugar Twin brands) is samengesteld uit 3 unieke verbindingen en vormt zo  een synergetisch giftige chemische stof, wat betekent dat de som van de afzonderlijke delen exponentieel meer toxisch is, dan elk deel  afzonderlijk,  dan elk deel  afzonderlijk. Toch zijn de hoofdbestanddelen – asparaginezuur, fenylalanine, en methanol – alle 3 op zichzelf staand ook nog zeer giftig. Met name methanol is zeer giftig. Het wordt eerst omgezet in formaldehyde en vervolgens bij consumptie omgezet in methaanzuur (ook wel mierenzuur). In tegenstelling tot de methanol in alcoholische dranken en diverse vruchten en groenten, wordt de door aspartaam geproduceerde methanol niet gecombineerd met ethanol, wat fungeert als een beschermer tegen methanol vergiftiging. Onderzoek naar aspartaam wees uit dat, op zichzelf staand methanol schade aan levend weefsels en DNA veroorzaakt en lymfklierkanker, leukemie en andere vormen van kanker kan veroorzaken.

In 2013 publiceerde het tijdschrift Appetite een onderzoek, dat aantoonde dat in vergelijking met sucrose (een vorm van suiker), aspartaam eigenlijk gewichtstoename nog meer bevordert. Vergelijkbaar onderzoek gepubliceerd in het Yale Journal of Biology and Medicine (YJBM), toont aan dat aspartaam de natuurlijke productie van hormonen in het lichaam verandert, waardoor zowel de eetlust en verlangen naar suiker juist toeneemt. Inmiddels heeft aspartaam door alle negatieve publiciteit, een slechte reputatie opgebouwd. Maar nog steeds zijn er veel mensen, die denken goed te doen, door light middelen te consumeren, die deze stof bevat.

Neotaam (E961)

Toen het patent op aspartaam bijna afliep, kwam The Nutrasweet Company met een opvolger: neotaam. In 2002 keurde de FDA dit middel goed, terwijl er eigenlijk nooit echt onderzoek is gedaan naar de veiligheid van dit middel. Er zijn wel 4 studies bekend, maar 2 er van waren geen echte studies en de andere 2 zijn door de producent zelf gedaan en dus eigenlijk niet betrouwbaar te noemen.  In 2010 keurde de Europese Unie de zoetstof neotaam goed en gaf het het nummer E961. Deze zoetstof is 7000 tot 13.000 zoeter als suiker en 30 tot 60 keer zoeter dan aspartaam, de formule waarop dit nieuwe middel gebaseerd is . Daar het vele malen zoeter is, is het nog goedkoper in gebruik. Als het gaat om de menselijke gezondheid komt neotaam  in dezelfde gevaarlijke categorie als aspartaam (neotaam wordt namelijk geproduceerd door de reactie van aspartaam en 3,3-dimethylbutyraldehyde), maar het is een dodelijker neurotoxine, immunotoxine en excitotoxin. De lange termijn effecten zijn in wezen het doden van cellen. Er zijn veel wetenschappers en doktoren, die hun bezorgdheid over beide zoetstoffen uitspreken en ze linken aan ziekten als multiple sclerose (MS), ALS, geheugenverlies, hormonale problemen, gehoorverlies, epilepsie, ziekte van Alzheimer, ziekte van Parkinson, hypoglykemie (te lage bloedglucosespiegel), dementie, hersenletsel en neuro-endocriene stoornissen. Al met al zijn dit redenen genoeg, om zolang er geen bewijs is van de veiligheid van deze stoffen, ze te vermijden uit je dieet!

Advantaam (E969)

Inmiddels is er al weer een nieuwer en sterker middel op de markt, ook afgeleid van aspartaam en vergelijkbaar met neotaam. Het heet advantaam en is ontwikkeld door het Japanse bedrijf Ajinomoto, ‘s werelds grootste producent van Ve Tsin (Mononatriumglutamaat E621). Advantaam is wel 20.000 keer zoeter als suiker en dus tot nu toe het zoetste onder alle zoetstoffen. De FDA zag er geen enkel probleem in dit stofje goed te keuren, daar het zoveel malen zoeter is, dat er enkel kleine hoeveelheden worden toegevoegd in producten. Ook hierover zijn maar weinig studies gedaan. En de studie die is verricht, waar de FDA zijn goedkeuring op gebaseerd heeft baart grote zorgen bij Lisa Leffert, Senior Scientist bij CSPINET (The Center for Science in the Public Interest). Volgens haar lag het aantal muizen, dat de tests overleefde ver beneden het aantal, waarop de FDA een middel als veilig bestempeld (bron: NaturalNews). En dat voor een stof, die door miljoenen mensen geconsumeerd gaat worden!

Stevia

Een populaire zoetstof tegenwoordig is stevia, afkomstig van het plantje stevia rebaudiana, familie van de zonnebloem. Het kruid wordt in Zuid Amerika al eeuwen gebruikt. Dat lijkt me dus een veilig alternatief voor alle giftige zoetstoffen? Dat klopt, mits het in zijn natuurlijke vorm gebruikt wordt. Het probleem is echter, dat de meeste producten, die adverteren met stevia als steviaplantjebestandsdeel, een zeer bewerkte versie van het plantje gebruiken. Bedrijven als coca cola en pepsi bijvoorbeeld, maar ook zakjes stevia, die je misschien voor je koffie en thee gebruikt. Om te voorkomen, dat je zo’n bewerkte versie gebruikt, kun je er voor kiezen het plantje zelf te groeien en de blaadjes te gebruiken als zoetstof. Er is echter een groep, die zeggen, dat je ook stevia met mate moet gebruiken. Zij wijzen op  een ander effect van het gebruik van stevia. Namelijk dat je lichaam na inname door de zoete smaak denkt dat er suiker is genuttigd, terwijl dit niet zo is. Het lichaam gaat dan glucose afbreken, terwijl er geen echte glucose is toegevoegd om te compenseren, waardoor je bloedsuikerspiegel te laag wordt. Wanneer dit gebeurt worden adrenaline en cortisol in werking gezet, om suikers uit andere bronnen te mobiliseren, om zo de spiegel weer op peil te brengen. Dit alles werkt belastend voor het lichaam. Op die manier wordt de spiegel op peil gehouden ten koste van een gezonde huid, spieren en het immuunsysteem. (bron: NaturalNews)

Conclusie

Wees voorzichtig met middelen als aspartaam en zijn opvolgers, probeer zo veel mogelijk onschadelijke vervangers van suiker te gebruiken. Ze zitten inmiddels al in zo’n 5000 producten, waaronder veel zogenaamde “light” producten. Men denkt onterecht, dat dit soort middelen helpen met afvallen, terwijl studies aantonen, dat het juist dikmakers zijn. Maar zelfs met stevia moet je dus uitkijken, dit betreft zowel de bewerkte als natuurlijke versie. Het beste is om jezelf te laten wennen aan ongezoet eten en drinken, na verloop van tijd merk je het niet eens meer. En mocht je toch graag wat zoetigheid in bijvoorbeeld je thee willen gebruiken? Overweeg dan om biologische honing te gebruiken. Ook kun je kiezen voor biologische  kokosbloesemsuiker. Dit is een natuurlijke en ongeraffineerde suiker, die gewonnen wordt uit de nectar van kokosbloesem. In tegenstelling tot gewone suiker, is deze enorm gezond!

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen of opmerkingen, laat het ons weten. Ook wil ik je vragen, dit bericht zoveel mogelijk te delen, zodat anderen ook op de hoogte zijn van het gevaar van deze stoffen!

Over de schrijver
Al jaren verdiept Ben zich in gezondheid en dan met name ook de gevaren van deze tijd. Denk aan gebruik van pesticides, GMO, verborgen suikers, E nummers etc. Hierdoor is Ben een hobbykok in de natuurvoeding geworden, is hij actief met moestuinieren en heeft hij de kennis en ervaring die hij opdeed een zeer positieve draai weten te geven!
Anneke
Door

Anneke

op 07 Mar 2016

hi ben, ik stop al jaren geen geraffineerde suikers en kunstmatige zoetstoffen meer in mijn mond, sowieso niks uit de fabriek, bevalt me heel goed, wel een vraagje: hoe scoren volgens jou biologische ahornsiroop en agavesiroop op de gevarenschaal?

Ben
Door

Ben

op 07 Mar 2016

Hoi Anneke, Goed dat je gestopt bent met de gerafffineerde suikers en kunstmatige zoetstoffen! Wat betreft de biologische ahornsiroop en de agavesiroop kan je het volgende meedelen: Agavesiroop lijkt een natuurlijk middel, maar wordt dmv een chemisch proces van filtering en bewerking gemaakt, waardoor er dus weinig natuurlijks van overblijft. Dit middel zou ik daarom helemaal vermijden. Biologische ahornsiroop bevat veel goede stoffen en is dus wel gezond te noemen, echter scoort het op de glykemische index (een maat die aangeeft hoeveel invloed koolhydraten op de suikerbloedspiegel heeft) 54. Ter vergelijking, suiker scoort 100. Je kunt deze siroop dus gerust gebruiken, zij het met mate. Ik zal hier binnenkort een apart blogartikel aan wijden, om er wat dieper op in te gaan. :)

Marie
Door

Marie

op 07 Mar 2016

Als ik dit alles lees, denk ik dat je gewone rietsuiker kan gebruiken. Of zit ik er helemaal naast.

Ben
Door

Ben

op 08 Mar 2016

Hoi Marie, Rietsuiker heeft maar 1 verschil met witte suiker en dat is dus de kleur. Het is verder net zo slecht. Ruwe rietsuiker (dus ongeraffineerd) bevat wel wat vitaminen en mineralen, maar de hoeveelheid is te verwaarlozen. Alle 3 die suikers, zijn nog altijd gewoon ongezond voor je lichaam en dus af te raden te gebruiken. Ik zal hier wat verder op ingaan in een toekomstig blog. Ik kan je wel al zeggen, dat als je toch suiker gebruiken wilt, dan raad ik kokosbloesemsuiker aan. Het is wel wat duurder, maar is veel gezonder.

Sonja Goed
Door

Sonja Goed

op 04 May 2016

Hallo Ben en Laura, In ruim 40 jaar diabetes type 1 is er veel veranderd. Zowel op het gebied van de insuline als wel de opkomst en veranderingen in de vervangende suikers en/of zoetstoffen. Ik heb ze allemaal meegemaakt.. Nou ben ik een zoetekauw en stel erg prijs op zoet in mijn thee, verder gebruik ik ze nergens in. Maar.. ik drink veel thee! :D Sinds jaren gebruik ik de zoetstoffen die aspartaam bevatten, je komt er bijna niet onderuit als je de algemeen aangeboden zoetstoffen gebruikt. Nu ben ik tijdens het boodschappen doen tegen de biologische agavesiroop van de Aldi aangelopen, heb het meegenomen en dacht iets zaligs gevonden te hebben, de smaak is heerlijk! Nu ik echter bij jou lees dat ook dat niet goed voor je is en je beter kokosbloemsuiker kunt gebruiken, wil ik graag van je weten hoe jij denkt over de Bio Fan kokosbloemsuiker van AH. Is dit een goede kwaliteit? Zo ja, dan wil ik dat gaan proberen omdat ik toch wel graag van de zoetstoffen af wil. Mijn gezondheid heeft ernstig schade opgelopen door de diabetes en als ik verdere schade kan beperken zal ik dat graag doen... Dank je wel alvast! Groetjes..

Ben
Door

Ben

op 12 May 2016

Hoi Sonja, Allereerst excuses voor de wat late reactie. Ik had persoonlijk nog niet van dit merk gehoord, of gezien bij de AH, omdat ik er vrijwel nooit meer kom (te ver weg voor mij). Volgens de beschrijving op de site van AH, staat dat hij biologisch en volledig ongeraffineerd is en tevens duurzaam wordt gewonnen. Dat lijkt mij dus een prima keuze. Het merk zegt me namelijk nooit zoveel, zolang de werkwijze van dat merk maar goed is :)

Joep
Door

Joep

op 30 Aug 2018

Nooit geweten dat Stevia ook niet zo goed is als sommige mensen beweren, bedankt!

Reactie plaatsen