Marc Fellous, voormalig voorzitter van de Cel- en Gen-technische Commissie (CGB), heeft zich schuldig gemaakt aan valsheid in geschrifte en het gebruik van vervalsing, in een poging de goede naam van Professor Gilles-Eric Séralini te onteren. Séralini onderzoekt al jaren de gevaren van GMO voedsel en wordt al jaren in diskrediet gebracht door bedrijven als Monsanto en mensen die gelinkt zijn aan dit soort bedrijven. Zo linkt het onderzoek van zijn team o.a. kanker aan GMO mais.
Op 22 september j.l. heeft een rechter van de rechtbank van Parijs Fellous schuldig bevonden aan valsheid in geschrifte en het gebruik van vervalsing om de onderzoeken van Professor Gilles-Eric Séralini en CRIIGEN (een onderzoeksvereniging die zich richt op de risico’s van genetische manipulatie en pesticiden en de ontwikkeling van alternatieven) in diskrediet te brengen.
Smaad tegen Séralini
Marc Fellous is een GMO voorstander. Hij is de voormalige voorzitter van de CGB, de commissie die de veiligheid van GMO’s in Frankrijk beoordeelde voor de ministeries van landbouw en milieu van 1998 tot 2007. In 2016 werd hij voorzitter van de Franse Vereniging voor Plantenbiotechnologie, een lobbygroep die werd opgericht om genetisch gemodificeerde gewassen te promoten. In november 2015 verloor Fellous een smaad zaak aangespannen door Séralini. De rechter oordeelde dat Fellous Séralini had belasterd.
Tijdens die rechtszaak gebruikte/ kopieerde Fellous de handtekening van een wetenschapper zonder zijn goedkeuring (“vervalsing” en “het gebruik van vervalsing”), om te betogen dat Séralini en zijn mede-onderzoekers fout in hun herbeoordeling van Monsanto studies waren. Herbeoordeling van het Séralini-team meldde tekenen van toxiciteit in de ruwe data van Monsanto’s eigen studies, waarbij ratten GMO mais gevoerd kregen.
De nieuwe uitspraak van de rechtbank betekent dat Fellous zal worden veroordeeld in een paar maanden tijd – waarschijnlijk in het begin van 2017 – op een openbare hoorzitting. Het gebruik van vervalsing in een rechtszaak is een ernstig misdrijf en kan leiden tot een gevangenisstraf.
De uitspraak betekent een tweede rechtszaak overwinning dit jaar voor Prof Séralini, zijn onderzoeksteam, en CRIIGEN. Op 7 september wonnen ze een aanklacht wegens smaad in het Hof van Beroep tegen Marianne magazine en de journalist Jean-Claude Jaillette, die in een artikel de onderzoeken “wetenschappelijke fraude” noemde.
In dit artikel lees je meer over genetisch gemodificeerde organismen.