8 redenen waarom je gefermenteerd voedsel zou moeten eten
8 redenen waarom je gefermenteerd voedsel zou moeten eten
23 februari 2016 

8 redenen waarom je gefermenteerd voedsel zou moeten eten

Het fermenteren van groente is een techniek, die al eeuwenlang bestaat. De oudste documentatie hierover is al zo’n 9000 jaar oud en afkomstig uit China. Ook de Egyptenaren, Babyloniërs en andere volken deden dit al. De reden hiervoor is simpel, het was een manier om verderf tegen te gaan.Wat deze volkeren misschien niet wisten is, dat wanneer de groente rauw gefermenteerd worden, ze bijzondere, gezonde eigenschappen bevatten.

Bacteriën

Het menselijk lichaam is naar schatting opgebouwd uit zo’n 10 biljoen menselijke cellen en 100 biljoen bacteriën, we zijn dus eigenlijk een enorme verzameling bacteriën. Veel producten die vandaag de dag vaak gebruikt worden voor reiniging en persoonlijke hygiëne (antibacteriële zeep bijvoorbeeld), alsmede antibiotica en chemisch bewerkt voedsel, zijn  schadelijk voor de bacteriën, die ons gezond houden en ons maken wie we zijn.

Symptomen behandelen

Klinische symptomen, die kunnen worden behandeld met probiotica, zijn o.a.:

  • Diarree
  • Gastro-enteritis (buikgriep)
  • Prikkelbare darmsyndroom en inflammatoire darmziekte (IBD, ziekte van Crohn en colitis ulcerosa)
  • Kanker
  • Depressief immuunsysteem
  • Onvoldoende lactase spijsvertering
  • Kinder allergieën
  • Hyperlipidemie (verhoogd vetgehalte in het bloed)
  • Leveraandoeningen
  • Helicobacter pylori infecties (oorzaak van de meeste maag- en darmzweren)

(Bron: onlinelibrary)

gefermenteerd voedsel

8 redenen waarom je gefermenteerd voedsel zou moeten eten

1. Je darmen bloeien op!
Het melkzuur tijdens de fermentatie bevordert de groei van gezonde flora in de darmen. Wanneer je een gezonde balans van goede darmbacteriën hebt, begint je algehele gezondheid te bloeien, met inbegrip van je immuniteit.

2. Verhoogt natuurlijk vitamine A en C inhoud van je voedsel
Melkzuur verbetert de verteerbaarheid van voedsel en verhoogt het vitamine A en -C niveau. Vitamine C is essentieel voor veel functies in het lichaam, waaronder collageen voor een soepele huid, immuniteit en heeft anti-kanker eigenschappen! Vitamine A helpt om de celgroei te reguleren en ondersteunt je ogen.

3. Detox
Het fermentatieproces breekt voedingsstoffen in voedingsmiddelen af. Door dit te doen, zorgt het voor een natuurlijke chelatie (chemische binding). Ze binden dus gifstoffen aan zich, om ze vervolgens uit het lichaam af te voeren.

4. Vermindert het suikergehalte van je voedsel
De bacteriën die gevormd worden tijdens het fermentatieproces, eten suiker als voedsel. Dat betekent dat hoe meer gefermenteerd voedsel is, hoe minder suikergehalte het zal hebben. In feite is  het de suiker die het fermentatieproces begint!

5. Ze zijn rijk aan vitamine K2 
Gefermenteerd voedsel is rijk aan vitamine K2 en studies hebben aangetoond dat verhoogde inname van vitamine K2 het risico op prostaatkanker kan verminderen. In plantaardig voedsel, zal je niet veel-voorgevormde K2 vinden, tenzij deze plantaardige voedingsmiddelen op een natuurlijke manier zijn gefermenteerd door bacteriën of andere micro-organismen.

6. Het is goed voor je Spijsvertering
Als je lichaam niet de voedingsstoffen uit het voedsel dat je eet absorbeert, dan lijdt je gezondheid hier onder. Je kunt nog zoveel gezonde voeding tot je nemen, maar zonder de mogelijkheid om de voedingsstoffen te verteren en te absorberen, pluk je hier niet de vruchten van! Gefermenteerde levensmiddelen produceren spijsverteringsenzymen, die ervoor zorgen, dat je de meeste voedingsstoffen uit voedsel haalt.

7. Het boost je immuunsysteem
Veel gezondheidsdeskundigen geloven, dat je darmstelsel het grootste immuunorgaan van je lichaam is. Aandoeningen zoals diabetes, hart- en vaatziekten en kanker kunnen mogelijk het gevolg zijn van een onbalans in darmbacteriën, ontstaan ​​door ontstekingen in het lichaam. Wanneer we het juiste voedsel eten, met inbegrip van gefermenteerd voedsel, bevorderen we de gezondheid van onze darmen. Daardoor krijgen we niet alleen meer vitaminen en mineralen binnen, maar verminderen we ook het risico op ziekten, veroorzaakt door ontstekingen!

8. Het maakt gelukkig
Probiotica heeft een enorme invloed op neurotransmitters in de hersenen. Het verbetert onze stemming en verlaagt stresshormonen. Daarnaast zijn de bacteriën in onze darmen verantwoordelijk voor ongeveer 80-90% van onze serotonineproductie, het hormoon wat ons een gelukkig gevoel geeft!

Je kunt gefermenteerd voedsel kopen, maar het is natuurlijk veel leuker om het zelf te doen. zeker als je een moestuin hebt, is het een mooie manier om je overschot langer te kunnen bewaren!

Deel dit artikel zo veel mogelijk. Fermenteer jij je voedsel al? Heb je vragen of  aanvullende tips? Laat hieronder je reactie achter!

Over de schrijver
Al jaren verdiept Ben zich in gezondheid en dan met name ook de gevaren van deze tijd. Denk aan gebruik van pesticides, GMO, verborgen suikers, E nummers etc. Hierdoor is Ben een hobbykok in de natuurvoeding geworden, is hij actief met moestuinieren en heeft hij de kennis en ervaring die hij opdeed een zeer positieve draai weten te geven!
Sonja
Door

Sonja

op 27 Feb 2016

Hallo Ben, hoe zit het met de zaden en planten die je kunt kopen om zelf een moestuintje aan te leggen? Ik weet van bv vlinder en bijenpakketten die je kunt kopen, deze planten worden van te voren al ingespoten met gif om te voorkomen dat ze vatbaar zijn voor ziektes. Je ziet ook elk jaar weer enorm veel hommels en bijen op de grond liggen, stervend door dat gif. Niks bijen en vlindertrekkers, ze zorgen er voor dat ze dood gaan!! Maar de groente die je eet, als die in beginne al giftig is, hoe kom je dan toch aan gezonde groenten om te fermeteren?

Ben
Door

Ben

op 27 Feb 2016

Hoi Sonja. Ik begrijp je bezorgdheid en deze is terecht! Maar het antwoord is vrij simpel, zorg ervoor, dat je altijd biologisch gebruikt. Of dit nu groente en fruit is om te eten of mee te fermenteren, of zaden en plantjes voor je moestuin. Het is natuurlijk altijd maar de vraag in hoeverre iets biologisch is. Er zijn immers strenge richtlijnen, maar je kunt daar net aan voldoen, zoals de meeste supermarkten met bioproducten komen, of de meer gerenommeerde merken, die verder gaan, dan de eisen. Persoonlijk vind ik producten met het Demeter (biologisch-dynamisch) keurmerk goed en betrouwbaar. Hun website vind je hier: http://www.stichtingdemeter.nl/demeter/demeter-keurmerk/ Ook kan je kiezen voor zaden met het Demeter keurmerk, persoonlijk wil ik het liefst geen andere zaden voor de moestuin. In Nederland vind je zulke zaden bijvoorbeeld bij http://www.bolster.nl/. In Nederland is het SKAL een onafhankelijke organisatie, die toezicht houdt op de biologische productie. Hun website vind je hier: http://www.skal.com/. Als je van plan bent om zelf je groente te gaan verbouwen (wat ik enorm toejuich ;) ), let er dan ook op, dat je naast biologische zaden en plantjes, ook biologische grond gebruikt, of eventueel de al beschikbare grond laat testen. Voor zover ik weet, kan je dit bij tuincentra laten doen. Mocht je nog meer vragen hebben, dan hoor ik dat graag. Succes!

Sonja
Door

Sonja

op 27 Feb 2016

Dank je wel Ben, voor je uitgebreide antwoord! :D Ik ga de sites bekijken en ik ben het met je eens, overal wordt gesjoemelt met regels en wetten dus zeker weten doe je het nooit.. je kunt alleen maar je best doen. Ik ga de sites bekijken en met vragen weet ik je te vinden.. (Y)

Reactie plaatsen