Met tips voor gezond leven wordt vaak als eerste op het voedingspatroon gelet. Dat is logisch, je ziet immers direct aan je lichaam wanneer je teveel slechte producten eet. Je wordt er dik van, of wellicht ziet jouw huid er niet meer zo fris uit. Toch wordt stress als oorzaak voor lichamelijke klachten vaak onderschat. Met deze vijf tips om stress te voorkomen zul je merken dat gezonde voeding echt niet de enige factor is bij het verkrijgen van een gezond lichaam.
Stel je niet aan!
Het is best te begrijpen dat we te weinig aandacht besteden aan de koppeling tussen lichaam en geest. Hoe vaak heb je niet termen als “stel je niet aan!” of “doe niet zo kinderachtig” gehoord? Er wordt van ons verwacht dat we altijd op scherp staan, altijd klaar om in actie te schieten. En dat zal je op een gegeven moment opbreken. Hangen voor de televisie en Netflix kijken is niet de ontspanning die je zoekt. Dat kan heel leuk zijn, maar het neemt de stress in je lichaam en geest niet weg. Juist met actieve handelingen kun je stress voorkomen. En denk niet “het gaat wel weer over”, knoop maar eens een gesprek aan met iemand die een burn-out heeft gehad. Dan zul je voortaan wel twee keer nadenken voordat je iemand als “aansteller” bestempeld.
6 Tips tegen stress
1. Mediteren helpt tegen stress
Beginnen we meteen met dit zweverige gedoe? Mediteren is lang niet altijd in de kleermakerszit op de grond zitten en “hmmmmmm” geluiden maken. Meditatie hoeft ook geen uren te duren, laat dat maar aan de Boeddhistische monniken over. Je gaat rustig op de grond zitten met je voeten op de vloer. Sluit je ogen en herhaal een positieve zin, hardop of in je hoofd. Zoiets als “ik voel me op mijn gemak” of “ik houd van mezelf”. Iets wat voor jou prettig voelt. Herhaal dit met een vast ritme en plaats één hand op jouw buik. Synchroniseer jouw ademhaling met het uitspreken van de zin. Met slechts een paar minuten per dag zul je het verschil al merken.
2. Ademhalen
Je hoeft er niet eens bij te praten, je kunt je aandacht ook volledig toeleggen op de ademhaling. Ga rechtop zitten en sluit je ogen, plaats één hand op je buik. Haal diep adem, rustig en door je neus. Voel de adem vanuit jouw buik naar boven stijgen en weer naar beneden terwijl je uitademt door je mond. Door dit soort ademhalingsoefeningen uit te voeren zal jouw hartslag vertragen en jouw bloeddruk lager worden waarmee je stress kunt verminderen.
3. Hardop lachen werkt goed tegen stress
Het is al vaak bewezen dat lachen gezond is voor jouw lichaam en geest. Het gehalte aan stresshormonen daalt door te lachen, het cortisol gehalte daalt eveneens en je krijgt juist meer endorfines in je hersenen die je vrolijk maken. Je mag helemaal zelf kiezen wat jij grappig vindt; kletsen met iemand die je altijd vrolijk maakt, spelen met je kinderen, een comedy bekijken op de televisie of naar een cabaretvoorstelling gaan van jouw favoriete lolbroek. Houd jouw lach niet in, laat het bulderen. Lachen is het mooiste geluid dat je kunt maken!
4. Focus op jouw zintuigen
We hebben vijf zintuigen, sommige mensen beweren er zelfs meer te hebben. We gebruiken ze vaak tegelijkertijd zonder erbij na te denken. Neem vijf minuten per dag om jouw zintuigen stuk voor stuk wat aandacht te geven. Plaats je handen gespreid in het gras en voel elk grassprietje op jouw handpalmen. Neem een hap van jouw lunch en voel de textuur van wat je eet door behoedzaam te kauwen. Luister aandachtig naar alle geluiden in het bos met je ogen gesloten. Staar aandachtig naar een lavalamp en sluit je verder helemaal af van de omgeving. Ruik aan een verse kop koffie en ervaar alle accenten en tonen die in je neusgaten opstijgen. Jouw zintuigen zullen meer alert worden, terwijl je minder stress zult voelen.
5. Wandel regelmatig in de natuur
Als er iets ontspannend is, is dat wel wandelen in de natuur (een park in de stad geldt ook als natuur). Wandelen verbetert je humeur en helpt klachten van een depressie verminderen en laat angststoornissen met wel 50% afnemen. Je slaapt beter en wandelen heeft enorm veel andere gezondheidsvoordelen.
6. Muziek in je oren
Het hoeft haast niet benoemd te worden, toch zullen we het nog maar eens benadrukken: muziek is een fantastische manier om stress te voorkomen of kwijt te raken. Welke muziek het beste werkt verschilt per persoon en ook per situatie. Soms werkt meditatie muziek erg goed, met name composities zonder herkenbare melodie of herhaling. Maar soms kan het ook heerlijk zijn om hardop mee te zingen met jouw favoriete nummers in jouw persoonlijke Spotify Playlist. Ga ook eens naar een Karaokebar en laat je helemaal gaan. Ook al klinkt het voor geen meter, als jij uit volle borst zingt zal de stress snel uit je lichaam verdwijnen.
Gezonde spanning, geen stress
Dit zijn zes heel eenvoudige manieren om stress te voorkomen en/ of te verminderen die weinig tijd kosten en je enorm veel voordeel kunnen opleveren. Er is een groot verschil tussen stress en spanning. Er zijn situaties dat we spanning voelen, dat is heel normaal en ook gezond. Maar stress is een negatief gevoel dat sluimerend op de achtergrond blijft dreunen en steeds zwaarder zal drukken op jouw ziel. Natuurlijke methodes als meditatie en gewoon uitbundig lachen kunnen ervoor zorgen dat je minder afhankelijk wordt van medicijnen en andere externe lapmiddeltjes. Stress moet je van binnenuit aanpakken, en niet proberen van buitenaf te verbergen. Neem de tijd voor jezelf en ontdek hoeveel energie er in je lichaam schuilt.
Heb jij misschien nog leuke tips om stress te voorkomen of kwijt te raken? Deel die dan gerust met ons! En mocht je verder nog vragen hebben naar aanleiding van dit artikel, kan je altijd contact met ons opnemen!