Veel vegetariërs en veganisten zijn opgegroeid met vlees en vis op het menu, en hebben later de keuze gemaakt voor een plantaardig dieet. Net als bij voormalige rokers kun je soms met weemoed terugdenken aan die tijd dat het nog ‘mocht’. Smaak ontwikkel je al op een jonge leeftijd, het aroma en de textuur van een biefstuk of een portie kibbeling is dan toch een gemis. Gelukkig zijn er volop vega alternatieven voor vlees en vis. Met de 5 vega alternatieven op deze pagina kun je iedere dag een heerlijke vega of vegan maaltijd op tafel zetten!
5 Vega alternatieven
1. Vega Pizza
Pizza is een enorm veelzijdig gerecht, toch worden er vaak toppings gebruikt van dierlijke origine. Salami, ham, gehakt, tonijn of geraspte kaas; allemaal ingrediënten die je wilt vermijden. Gelukkig is de basis van pizza gewoon brooddeeg, en daar zitten normaal gesproken geen dierlijke producten in. Als eerste kun je een laagje tomatensaus of pesto over de bodem uitsmeren, niet te dik, en dan komen de toppings. Paddenstoelen in alle soorten en maten bijvoorbeeld, spinazie of gekarameliseerde uienringen om slechts enkele heerlijke toppings te noemen. Met geplette walnoten, olijven, gedroogde tomaten uit de olie, chilipepers of verse basilicum maak je de pizza compleet. Met geraspte vegan kaas maak je een heerlijke pizza.
2. Vega Sushi
Bij sushi denk je al snel aan zalm en tonijn, toch heb je voor deze Japanse lekkernij echt geen vis nodig. Het hoofdbestanddeel is kortkorrelige rijst (net als in risotto en paella) die wordt gekookt met wijnazijn en suiker. Er zijn vegan azijn opties, let goed op wat je gebruikt. Verder heb je zeewier nodig, Hoisin sojasaus, pittige wasabi, en zoetzure gekonfijte gember plakjes om de smaak tussen hapjes te neutraliseren. Verder kun je als vulling allerlei ingrediënten gebruiken. Zo wordt vaak gebruik gemaakt van soja-reepjes uit het zuur, komkommer en avocado. Er zijn ook vega imitaties van zalm en tonijn met de juiste ‘bite’ en smaak. Laat die vissen maar lekker in de oceaan zwemmen! Pro tip; sushi chefs rollen met een mat van bamboe.
3. Vega Burgers
Burgers van sojabonen, paddenstoelen, kikkererwten of kastanjepuree; je kunt van alles tussen twee broodjes leggen om een heerlijke burger te maken zonder ‘ham’. Er zijn kant-en-klaar opties van wisselende samenstelling en kwaliteit, momenteel zijn de vega burgers ‘met bloed’ populair, maar je kunt ook met meer natuurlijke ingrediënten aan de slag gaan. Zorg voor verse, knapperige broodjes met frisse sla, doe er bijvoorbeeld romige cole-slaw op (met mayo zonder ei voor vegans), dan maakt het nauwelijks meer uit waar de schijf van gemaakt is… Sojaburgers kunnen wel een aroma en smaak hebben waar je van moet houden, het is lang niet altijd een 1-op-1 vertaling van gehakt.
4. Vega Maaltijdsalade
Het mag ook gezond zijn, met een maaltijdsalade kun je genieten van een lichte maaltijd zonder schuldgevoel. Voorgesneden sla moet je heel snel consumeren, anders wordt het heel snel bruin. Een krop gaat langer mee, scheur dan bladeren af in plaats van ze te snijden. Varieer met bijvoorbeeld rucola, Romain en eikenbladsla, voeg sappige kerstomaatjes toe en schrap wortel en komkommer. Ook hier zijn geplette walnoten weer welkom. Voor eiwitten kun je bijvoorbeeld knapperige Quorn filets (vegan) nemen of Valess schnitzels (vegetarisch) in reepjes snijden. De grote truc om salades echt lekker te maken, is het toevoegen van extra vierge olijfolie en balsamicoazijn. Voor extra koolhydraten kun je een boterham in blokjes snijden en deze knapperig bakken in wat olie (huisgemaakte croutons dus) of voeg afgekoelde volkoren penne pasta toe.
5. Vega Curry
Je weet vast wel dat koeien in India als ‘heilig’ worden beschouwd. Daarnaast wonen er veel moslims dus varkensvlees wordt ook niet zoveel gegeten. Jammer voor kippen en lammetjes dus, want die worden juist wel vaak gebruikt in Indiase gerechten. Omdat er ook veel vegetariërs in India zijn, kun je vaak kip of lam vervangen door Tofu of andere vegetarische opties. Het geheim van de beroemde curry’s zit namelijk in de uitgekiende mix van kruiden. Met kardemom, kurkuma, knoflook en ook veel chilipepers ervaar je direct die authentieke aroma’s. Omdat lekker Indiaas koken wat oefening vergt, kun je beginnen met standaard vegan kruidenmixen, om later steeds meer verse ingrediënten te introduceren. Vergeet uiteraard die heerlijke Basmati rijst niet!
Bovenstaande gerechten zijn zó lekker dat ook vrienden en familie die wel vlees en vis eten zullen genieten van deze lekkernijen. Deel dus gerust jouw kookkunsten met je omgeving, ze zullen je dankbaar zijn!
Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen of suggesties? Neem dan gerust contact met ons op!