Blauwe bessen zijn rijk aan antioxidanten, die helpen bij het neutraliseren van vrije radicalen, die in verband staan met de ontwikkeling van hart- en vaatziekten en kanker. Deze low fat vrucht is geladen met vezels, zodat je voor een lange tijd vol zit.
Redenen om regelmatig blauwe bessen te eten
1. Rijk aan vitamine C
Blauwe bessen bevatten veel vitamine C, die de vorming van collageen stimuleert, wat de immuniteit verhoogt en helpt bij het behoud van gezond tandvlees. Een portie van deze vrucht geven je ongeveer 25% van je dagelijkse vitamine C behoefte.
2. Helpt bij afvallen
Blauwe bessen bevatten catechinen, die verantwoordelijk zijn voor het activeren van de vetverbranding genen in de vetcellen van de buik. Dus het helpt je vet te verliezen, met name buikvet. Regelmatige inname van catechine verhoogt buikvet verlies met 77% en verdubbelt daarmee het netto gewichtsverlies van je lichaam.
3. Anti-kanker
Anthocyanen die in blauwe bessen aanwezig zijn, zijn verantwoordelijk voor het geven van de blauwe kleur aan deze vrucht. Anthocyanen verbeteren niet alleen de cardiovasculaire gezondheid, maar vallen ook de vrije radicalen ,die kanker veroorzaken aan. Een studie van de Florida state university heeft aangetoond, dat bosbessen fungeren als een therapeutisch middel, dat helpt bij het voorkomen van kanker, schade aan DNA en de ontwikkeling van apoptose, wat belangrijk is bij de embryonale ontwikkeling, in het immuunsysteem en in alle levende weefsels.
4. Hart- en vaatziekten
De in bosbessen aanwezige anthocyanen helpen enorm om je cardiovasculaire gezondheid te verbeteren. Een studie heeft aangetoond, dat vrouwen die dagelijks 3 of meer porties bosbessen eten, minder vatbaar voor hart- en vaatziekten zijn.
5. Helpt tegen urineweginfectie
UTI ( urinary tract infection ) of urineweginfectie is een van de meest voorkomende ziekten die vrouwen teisteren. Regelmatige inname van bosbessen kan helpen om ziekten zoals UTI te voorkomen. Blauwe bessen bevat bepaalde stoffen die voorkomt, dat de UTI-veroorzakende bacteriën zich aan blaas weefsel bindt.
6. Beschermt de hersenen
Ze bevatten een groep van natuurlijke phytonutrients bekend als proanthocyanidinen, die helpen om bepaalde delen van onze hersenen te beschermen tegen giftige stoffen.
7. Goed voor je huid
Als een van de rijkste bronnen van proanthocyanidinen is regelmatige inname van deze vrucht goed, om de niveaus van vrije radicalen -die op hun beurt leiden tot rimpelen van de huid en vroegtijdige veroudering te verlagen.
8. Motorische vaardigheden en geheugenverlies
Wetenschappers geloven dat blauwe bessen verbindingen bevatten,die in staat zijn de achteruitgang van motorische vaardigheden en geheugenverlies met betrekking tot leeftijd te beperken.
9. Tegen allergieën
Van de aanwezigheid van de phytonutrient quercetine wordt verondersteld, dat de ernst van allergieën in veel gevallen vermindert.
10. Rijk aan voedingsstoffen
Bosbessen zitten vol met essentiële voedingsstoffen zoals riboflavine, foliumzuur, niacine, vitamine C en E, ijzer, mangaan, kalium en magnesium.
11. Natuurlijke pijnstiller
Ze bevatten salicylzuur, die moeder natuurs versie van aspirine wordt genoemd. Salicylzuur helpt om pijn te verminderen in het lichaam door het bloed te verdunnen.
12. Ontstekingsremmend
Ze werken sterk ontstekingsremmend, want blauwe bessen helpen om de hoeveelheid warmte-shock eiwitten, die naarmate men ouder wordt afneemt, te verhogen. Afnemende hoeveelheid van dit eiwit leidt tot ontsteking en hersenbeschadiging. Regelmatig eten van deze vrucht helpt om de ontsteking te verminderen.
13. Tegen Parkinson
Bosbessen helpen de productie van dopamine te bevorderen, wat de ziekte van Parkinson helpt te bestrijden.
14. Geweldige smaak
Tenslotte is de geweldige smaak van blauwe bessen zeker ook een reden, om ze regelmatig te eten!
Deel dit artikel zo veel mogelijk. Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel? Laat een reactie achter!