Granaatappel, 10 redenen om deze vrucht regelmatig te eten
10 redenen om regelmatig granaatappel te eten
10 december 2016 

10 redenen om regelmatig granaatappel te eten

De granaatappel is een eeuwenoude vrucht en vindt zijn oorsprong in Perzië. Daar werd deze vrucht gezien als een symbool voor gezondheid en vruchtbaarheid. Vele oude beschavingen gebruikte deze vrucht al als medicijn tegen allerlei kwaaltjes. Steeds meer onderzoeken wijzen erop, dat deze vrucht inderdaad veel gezondheidsvoordelen heeft. Hier zijn 10 redenen om ze regelmatig te eten (of te drinken).

Geschiedenis

porteur_offrandes_grenadesZoals al gezegd vindt de granaatappel zijn oorsprong in Perzië. Maar rond het hele Middellandse zeegebied en het Midden-Oosten, Afghanistan, India en de Kaukasus wordt de vrucht al heel lang gekweekt. De vrucht is ook bekend als punica granatum. Punica komt van het Griekse woord Phoiníkê (Phoenicië), ter herinnering aan de Feniciërs, die de teelt hebben verspreid. Granatum komt van het Latijnse granum dat korrel betekent. Een van de eerste afbeeldingen van de granaatappel is een  Egyptische grafschildering van 2500 v.Chr. Toetanchamon kreeg deze vrucht in zijn graftombe mee, om zo de wedergeboorte te bevorderen. De Egyptenaren noemden het sap ook wel levenselixer en dachten dat het onsterfelijk maakte. In China werd het door Boeddhisten beschouwd als een vrucht met geconcentreerde levenskracht. Sinds de oudheid wordt de boom alom geprezen vanwege zijn gezonde invloed en koninklijke uitstraling. Vele volkeren gebruikten de vrucht en zijn sap al als medicijn.

Redenen om regelmatig granaatappel te eten

granaatappelHet lijkt er op dat de geneesheren van deze oude volkeren niet zomaar iets beweerden over deze vrucht. Steeds meer onderzoek wijst erop, dat de vrucht inderdaad enorm gezond is en stoffen met een helende werking bevat! Zo zit het vol met de vitamines C en K, kalium en foliumzuur.In mindere mate maar nog altijd goed vertegenwoordigd zijn vitamine B, koper en mangaan. De vrucht zit ook vol met gezonde vezels. Maar het allerbeste is misschien wel, dat het sap van deze vrucht enorm vol zit met anti-oxidanten. Een studie uit 2008 van het Center for Human Nutrition onder 10 polyfenol-rijke vruchtensappen wees zelfs uit, dat het van die tien de meeste anti-oxidanten bevat!

Hier volgen 10 redenen om regelmatig deze heerlijke vrucht te nuttigen:

  1. Gezond voor het hartEen studie heeft uitgewezen, dat het regelmatig drinken van granaatappelsap de vorming van atherosclerose (slagaderverkalking) met 30% reduceert.
  2. Positieve invloed op je stemming – Granaatappel bevat oestrogenen, die vermoedelijk een positieve werking op je hersenen en serotonine-receptoren hebben, zo wijst een studie op muizen uit.
  3. Vermindert de kans op kanker – Studies wijzen uit dat anti-oxidanten in granaatappelsap, de kans op prostaatkanker en op huidkanker verminderen.
  4. Gezonde bottenEen Europese studie heeft aangetoond, dat de anti-oxidanten in granaatappel een positief effect hebben op botten en mogelijk osteoporosis bestrijdt.
  5. Ontstekingsremmend – Granaatappels hebben een sterke ontstekingsremmende werking en zouden een positieve bijdrage leveren aan de darmflora.
  6. Gewrichtspijn en artritis – Volgens een Israëlisch onderzoek kan granaatappelextract gewrichtspijn reduceren en helpt tegen ontsteking bij artritispatiënten.
  7. Erectiestoornis – In theorie zou granaatappelextract kunnen helpen bij erectieproblemen. Het extract zou stikstofmonoxide beschermen, wat bijdraagt bij erectieproblemen.
  8. Geheugen boost – De flavonoïden in granaatappels zouden een geheugen-versterkend effect hebben. ook werd er een test gedaan op patiënten na een hartoperatie. Een helft van de groep kreeg een placebo, de andere een granaatappel supplement. Bij de placebo groep nam het geheugen af, terwijl bij de andere groep het geheugen juist toenam!
  9. Bacteriën en schimmelinfectiesGranaatappelextract zou de ontwikkeling van bacteriën (o.a. E.collie) en schimmelinfecties remmen.
  10. Smakelijk – De smaak van granaatappel en het sap zijn heerlijk ;).

Veel van de bovenstaande onderzoeken zijn pilots en dienen nog verder onderzocht te worden. Maar het is duidelijk dat de stoffen in granaatappel enorm gezond zijn –door velen wordt het zelfs als superfood gezien– en dit maakt het de moeite waard om deze heerlijke vrucht regelmatig te nuttigen! Veel mensen vinden het echter lastig om verse granaatappels te gebruiken. Er wordt dan al snel gekozen om het sap kant en klaar in een pak te kopen. Dit heeft echter het nadeel dat het vaak verwarmd is en veel van de goede stoffen daarmee dood zijn gemaakt. Ook wordt er vaak een enorme dosis suiker aan toegevoegd. Verse granaatappels zijn dus veel gezonder. Daarom tot slot nog een handige tip om de zaden makkelijk uit de granaatappel te verwijderen:

Bron voor dit artikel: Dr. Mercola/ pomgranate.

Over de schrijver
Al jaren verdiept Ben zich in gezondheid en dan met name ook de gevaren van deze tijd. Denk aan gebruik van pesticides, GMO, verborgen suikers, E nummers etc. Hierdoor is Ben een hobbykok in de natuurvoeding geworden, is hij actief met moestuinieren en heeft hij de kennis en ervaring die hij opdeed een zeer positieve draai weten te geven!
Reactie plaatsen