Bio en biologisch, wat is het verschil?

Er liggen steeds meer producten in de winkel waar met grote letters “Biologisch” op staat of gewoon “Bio”. Heel handig natuurlijk wanneer je graag kiest voor verantwoorde producten. Maar we kennen ook de bio-industrie, en dat is foute boel toch? Om het biologische kaf van het bio koren te scheiden bekijken we de verschillen tussen bio en biologisch  …of juist de overeenkomsten?

Bio en biologisch, wat is het verschil?

Zo wordt er dus over bio en biologisch gesproken en vaak worden de termen te pas en on pas door elkaar gebruikt, maar klopt dit wel?

Wat is biologisch?

Op school heb je biologieles gehad, maar met meer dan tien definities van het woord biologisch wordt het toch best ingewikkeld. In principe staat het voor “volgens de natuur tot stand gekomen of geproduceerd”. Dat geldt voor kastanjes die van de bomen vallen in het bos tot aan vader en moeder die een kindje hebben verwekt. De laatste jaren wordt vaak de ecologisch verantwoorde interpretatie van het woord gebruikt, en daar verwijzen die schreeuwende labels in de supermarkt naar.

Bio-industrie

In de bio-industrie worden dierlijke producten op de meest efficiënte manier geproduceerd. Het verhogen van de efficiëntie gaat vaak gepaard met minder welzijn voor de dieren. Mensen met en zonder vegetarische leefstijl keren zich steeds vaker tegen de bio-industrie. Zo zijn legbatterij eieren de laatste jaren verboden in heel Europa. Dat neemt niet weg dat scharreleieren met vrije uitloop vaak weer beter zijn voor het dier dan normale scharreleieren. Het is dus geen kwestie van zwart-wit termen, het zijn altijd tinten grijs. Maar in dit geval lijden de dieren, niet de karakters in een populaire serie boeken.

Beter Leven keurmerk

In 2007 werd het Beter Leven keurmerk geïntroduceerd door De Dierenbescherming. Producten met één ster zijn (over het algemeen) beter voor het dierenwelzijn dan producten zonder keurmerk, het maximum is drie sterren. Er bestaat overigens ook de term “scharrelvlees”, maar daar zijn geen eenduidige voorwaarden voor gesteld.

Biologische producten

Er is een Europees keurmerk voor biologisch vlees dat herkenbaar is aan een groen blaadje met sterren (bovenste foto). Bij de productie wordt rekening gehouden met natuur, milieu en de dieren. Dit houdt in dat de dieren meer ruimte hebben om te leven, ze krijgen echt stro en kunnen vrij buiten lopen. Het is verboden ingrepen te plegen die pijnlijk zijn, ook het veevoer moet biologisch van aard zijn. Wanneer er ook nog een EKO-keurmerk op de verpakking staat houdt de boer naast het dierenwelzijn ook extra rekening met het milieu zoals het gebruik van zonne-energie. Als laatste noemen we het Demeter keurmerk dat je in natuurwinkels regelmatig zult tegenkomen. Dit vlees is afkomstig van kleinschalige biologisch-dynamische boerderijen.

Biologisch dynamische landbouw

Zijn we nog iets vergeten? Oh ja, er bestaat ook nog biologisch dynamische landbouw. Daarbij wordt een holistische blik op de natuur en boerderijen toegepast, gebaseerd op de antroposofische principes die filosoof Rudolf Steiner heeft bepaald. Bij dit soort biologische landbouw wordt de natuur als eenheid gezien. Dieren mogen hun staart en snavel behouden, bij scharrelkippen worden de snavels bijvoorbeeld nog steeds afgeknipt. Hoewel iedere biologisch dynamische boerderij weer zijn eigen interpretatie aan dit concept geeft, geeft het Demeter keurmerk voor de consument houvast.

Biologische producten en vegetarisme

Bij vleesproducten zal er in biologisch vlees geen antibiotica verwerkt worden, bij bio-vlees is dit vaak wel het geval. Bij biologische groente en fruit wordt er geen gebruikt gemaakt van pesticiden om ongedierte te verwijderen. Dat betekent overigens niet automatisch dat biologische groente en fruit ook gezonder zijn. Bij vlees is het gezondheidsargument beter te maken omdat dieren in de bio-industrie vaak minder gezond leven, onnatuurlijke voeding eten en antibiotica toegediend krijgen.

Let op het keurmerk

Let bij biologische producten in de winkel altijd op een onafhankelijk keurmerk, alleen een lachende koe of tekening van een weiland betekent niets meer dan marketing. Wanneer je niet zeker weet of een product daadwerkelijk volgens objectieve criteria geproduceerd is kun je dit opzoeken aan de hand van het keurmerk. Vragen in de winkel kan natuurlijk ook, maar houd er rekening mee dat winkelpersoneel ook vaak moeite heeft om al deze termen uit elkaar te houden.

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen? Neem dan gerust contact met ons op!