Waarom bewerkte producten gevaarlijk kunnen zijn

In de winkel worden veel producten aangeboden die deels of al geheel bereid zijn. Dat is heel makkelijk, zo hoef je zelf niet uren in de keuken te staan om een heerlijke maaltijd te bereiden. Toch kunnen bewerkte producten in de winkel schadelijk zijn voor je gezondheid, op deze pagina geven we aantal voorbeelden van gevaarlijke bewerkte producten en gezonde alternatieven.

Bewerkte producten en gezonde alternatieven

Kip nuggets of kipfilet?

Voor kinderen zijn kip nuggets heel makkelijk. Er zitten geen botjes in dus je kunt ze veilig voorschotelen. Maar kip nuggets bevatten nauwelijks echte kip, het is een mengsel van afvalstukjes met allerlei smaakstoffen om het een beetje op smaak te brengen. Dan nog een knapperig laagje eromheen en voorgebakken in het vet. Vergeet ook niet de conserveringsmiddelen om het lekker lang houdbaar te maken. Het zoutgehalte is echt veel te hoog in dit soort producten, en je leert kinderen er slechte eetgewoonten mee. Kies dan voor mager kipfilet, vers gestoomd of gebakken met weinig of geen olie in de pan. Veel gezonder en ook nog eens een stuk lekkerder.

Let op: Koop bij voorkeur scharrelvlees van controleerbare herkomst, let op het kippenras en hoe de dieren onderhouden worden.

Aardappelmeel producten

Als je denkt dat je beter wat zoutjes op aardappelbasis kunt eten dan druipende frietjes heb je het mis. Al die vrolijke aardappelproducten worden gemaakt van aardappelmeel dat al op vele manieren bewerkt wordt, dan gaan er nog allerlei hulpstoffen en kleurstoffen in, en veel te veel zout om dat geluksknopje in jouw hersenen om te zetten. Trakteer jezelf dan liever af en toe op een klein bordje met versgebakken frietjes uit het vet. Van een aardappel dus, geen ovenfriet uit de de vriezer met toegevoegd suiker en zout.

Ontbijtproducten

We gaan de merknamen niet noemen, je kunt zelf wel de diverse soorten cornflakes en muesli producten opsommen. De cornflakes zijn loze calorieën met veel suiker en maïsmeel. Het maakt niet uit welke vitaminen ze hier verder in stoppen. Doe dit jouw kinderen niet aan, ook niet als er een leuk stripfiguur op de verpakking staat. De “gezonde” alternatieven zijn vaak niet veel beter, tenminste niet de zoete variaties met veel suiker om de smaak wat interessanter te maken. Dit zijn schaaltjes calorieën, daar kunnen de vezels niet tegenop boksen. Kies dan voor standaard muesli en combineer deze met verantwoorde producten zoals vers fruit.

Let op: Calorieën zeggen niet alles, maar kunnen wel een indicatie geven. Wanneer een bewerkt product opvallend veel calorieën heeft, komt dat waarschijnlijk door goedkope toevoegingen als suiker.

De verborgen calorieën

Bewerkte producten worden niet gemaakt om gezond te zijn, zelfs smaak staat niet op de eerste plaats. Bewerkte producten moeten zo lang mogelijk houdbaar zijn, daar zijn conserveermiddelen voor nodig, inclusief natuurlijke stoffen als suiker, zout en vet. Daarnaast zijn de producten vaak verslavend en moeten de ingrediënten zo goedkoop mogelijk blijven om de winstmarge te verhogen. Dat kan met toevoegingen zoals wederom suiker, zout en vet.

Weet jij wat je eet?

Het verhaal van de rode kleurstof in de rode M&M’s ken je waarschijnlijk wel. Daar werden vroeger bloedluizen voor gebruikt. Maar wist je dat ijs op smaak gebracht wordt met castoreum? Dat is een uitscheiding van bevers, dit komt uit een klier tussen de anus en de geslachtsorganen van de bever. Denk daar maar eens aan wanneer je aan een heerlijk bolletje vanille ijs likt! Lees hierover meer in dit artikel.

Let op: Verse producten hoef je niet te verpakken in plastic folie, natuurlijke producten hebben hun eigen verpakking. Kijk maar naar de schil van een banaan of van een kokosnoot.