Olijfolie Extra Virgine, voordelen voor je hart, huid en haar
Olijfolie is al eeuwenoud. De klassieke volkeren rond de Middellandse zee, hadden meerdere toepassingen voor de olie. Zo werd de olie niet alleen bij de maaltijd genuttigd, maar ook toegepast als persoonlijk verzorgingsmiddel en zelfs als lampenolie. Ook werden er geneeskrachtige eigenschappen aan olijfolie toegewezen. In het oude Griekenland werd het zelfs “vloeibaar goud” genoemd.
Geschiedenis van olijfolie
Persen
Er zijn verschillende soorten olie, maar de olie die in dit artikel bedoeld wordt is de “Extra Vergine” olijfolie. Olijfolie mag alleen deze naam dragen, wanneer het is gemaakt van de eerste persing van olijven, het niet meer dan 0,8% zuur bevat, bij de persing niet verhit wordt en het geen chemische toevoegingen bevat of vermengd wordt met geraffineerde olie. Je betaalt hier iets meer voor, maar dan heb je ook de beste en gezondste olijfolie die er is! Het is aan te raden om de olie zoveel mogelijk rauw te nuttigen, bijvoorbeeld als dressing in de sla of als dip.
Hart, huid en haar
Olijfolie van goede kwaliteit zit dus boordevol gezonde stoffen. Per 100 gram olie bevat het:
- Verzadigd vet: 13,8%
- Enkelvoudig onverzadigd vet: 73%
- Omega-6: 9,7%
- Omega-3: 0,76%
- Vitamine E: 72% van de ADH
- Vitamine K: 75% van de ADH
Daarnaast bevat het ook enorm veel anti-oxidanten, waaronder poly-fenolen. Deze poly-fenolen zorgt voor een goede controle over LDL (het slechte cholesterol) en HDL (het goede cholesterol). Dit kan het risico op hartziekten enorm verlagen. Ook helpen deze poly-fenolen bij zonnebrand. Een overzicht van alle voedingsstoffen in olijfolie vind je hier.
Naast dat het heel gezond is voor het lichaam, kan olijfolie ook gebruikt worden als verzorgingsproduct. Het wordt gebruikt als huidverzorgingsproduct in geval van eczeem, ruwe en/ of droge huid, jeuk, insectenbeten en zelfs zweren. je kunt de olie gewoon op de huid smeren, maar je kunt het ook als badolie gebruiken. Als je last hebt van droog haar, kun je het s’avonds in je haar smeren en de volgende ochtend uitspoelen. Je zult merken, dat je haar veel soepeler aan zult voelen.
Kan olijfolie achteruitgaan in kwaliteit en smaak? Jazeker, als je hier meer over wilt weten lees dan dit artikel Does olive oil go bad?
2 eetlepels per dag
Om optimaal te profiteren van de gezondheidsvoordelen van olijfolie, wordt aangeraden om per dag 2 eetlepels rauwe olijfolie te nemen. Als laatste tip wil ik je nog meegeven, om olijfolie altijd op een donkere plaats te bewaren. Zo gaat het het langste mee.