Eet gefermenteerde groente

Eet gefermenteerde groente

Het fermenteren van groente is een techniek, die al eeuwenlang bestaat. De oudste documentatie over gefermenteerde groente is al zo’n 9000 jaar oud en afkomstig uit China. Ook de Egyptenaren, Babyloniërs en andere volken deden dit al. De reden hiervoor is simpel, het was een manier om verderf tegen te gaan. Wat deze volkeren misschien niet wisten is, dat wanneer de groente rauw gefermenteerd worden ze bijzondere, gezonde eigenschappen bevatten.

Gefermenteerde groente en de buikflora

gefermenteerde groenteHet menselijk lichaam is naar schatting opgebouwd uit zo’n 10 biljoen menselijke cellen en 100 biljoen bacteriën, we zijn dus eigenlijk een enorme verzameling bacteriën. Veel producten die vandaag de dag vaak gebruikt worden voor reiniging en persoonlijke hygiëne (antibacteriële zeep bijvoorbeeld), alsmede antibiotica en chemisch bewerkt voedsel, zijn schadelijk voor de bacteriën, die ons gezond houden en ons maken wie we zijn. Gefermenteerde groente zijn een vorm van probiotica en zelfs vele malen sterker dan de supplementen! Klinische symptomen, die kunnen worden behandeld met probiotica, zijn o.a.:
  •  Diarree
  • Gastro-enteritis (buikgriep)
  • Prikkelbare darmsyndroom en inflammatoire darm- ziekte (IBD, ziekte van Crohn en colitis ulcerosa)
  • Kanker
  • Depressief immuunsysteem
  • Onvoldoende lactase spijsvertering
  • Kinder allergieën
  • Hyperlipidemie (verhoogd vetgehalte in het bloed)
  • Leveraandoeningen
  • Helicobacter pylori infecties (oorzaak van de meeste maag- en darmzweren)
Bron: http://onlinelibrary.wiley.com Reden genoeg dus om gefermenteerde groenten te eten. Je kunt ze natuurlijk kopen, maar zelf maken is natuurlijk ook een optie.
Reactie plaatsen