De schokkende waarheid over natuurlijke aroma's

De voedingsindustrie voegt enorm veel toe aan hun producten, om ze meer smaak of  geur, of om het een mooi kleurtje te geven. Consumenten worden zich steeds bewuster van de stoffen, die men toevoegt, dus kwam de industrie met termen als “zonder kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen”. Tegenwoordig zijn ze nog een stapje verder gegaan, ze noemen de toevoegingen “natuurlijke aroma’s” om zo de suggestie te wekken, dat de ingrediënten puur natuur en dus onschadelijk zijn. maar is dit wel zo?

Kunstmatige en natuurlijke aroma’s

Naast dat je de smaak van bijvoorbeeld vanille uit vanillestokjes -afkomstig van de vanille orchidee–  kunt halen, kun je de smaak dus ook op een andere manier “nabootsen”. Voorheen waren dit de ingrediënten, die als kunstmatige aroma’s vermeld stonden, maar de voedingsindustrie beseft zich, dat mensen tegenwoordig het liefst geen kunstmatige toevoegingen willen. En dus zijn ze massaal overgestapt naar natuurlijke aroma’s. Het verraderlijke hierin is, dat het lijkt alsof er een natuurlijk product is gebruikt, wat dit aroma van nature heeft. De waarheid is echter, dat dit niet zo is. De smaak wordt uit een heel ander natuurproduct gehaald en door bewerking met behulp van bacteriën of genetische modificatie, wordt het aroma nagebootst. In het geval van de bacteriën betekent dit, dat bijvoorbeeld rijst wordt gefermenteerd en daar een vanillesmaak aan onttrokken wordt. Omdat de grondstof, die gebruikt is, van oorsprong in de natuur voor komt, mag het het label “natuurlijk aroma” dragen. Zo zijn bijvoorbeeld de toevoegingen van luizen (o.a.roze koeken, rode m&m’s) of varkenshaar (broodverbeteraar) ook natuurlijk, het is immers afkomstig van dieren en die komen uit de natuur, natuurlijk. Er zit dus nogal een verschil in het verkrijgen van vanillesmaak uit vanillestokjes,  of door een bewerking van bijvoorbeeld kruidnagel, kurkuma, rijst of mais, wat ook uit de natuur komt. Vanille is een veelgebruikt aroma, het zit zelfs in tabak, maar de echte vanille afkomstig van de orchidee is een van de duurste specerijen ter wereld. En dus verzint de industrie dit soort trucjes, om je zo goedkoop mogelijk vanillesmaak te geven en de illusie dat het natuurlijk is.

3 soorten aroma’s

Je kunt de aroma’s in 3 soorten indelen. De kunstmatige aroma’s, die niets natuurlijks hebben, maar volledig kunstmatig gemaakt zijn. De natuurlijke aroma’s, die wel een natuurlijke grondstof hebben, maar niets van de oorspronkelijke grondstof, waar de smaak eigenlijk vandaan komt, te maken heeft. En dan heb je nog de echte natuurlijke variant, bijvoorbeeld natuurlijke aardbei- of vanille aroma. In dit geval schrijft de wet voor, dat het voor 95% uit aardbei of vanille moet gemaakt zijn. Let er dus goed op, dat wanneer je bijvoorbeeld een product met vanillesmaak koopt, dat er natuurlijk vanille aroma staat en niet natuurlijke aroma!

Misleiding

Daar de regelgeving omtrent natuurlijke aroma’s niet verplicht om aan te geven, welke natuurlijke grondstoffen gebruikt zijn, zal de industrie haar geheimen nooit openbaren. Allemaal onder het mom van het geheime recept niet willen prijsgeven. Je zult het dus met de term natuurlijke aroma’s moeten doen, zonder te weten of je luizen eet, of gefermenteerde rijst en met welke bacterie het fermentatieproces gedaan is. De industrie speelt op deze manier handig in op de vraag naar natuurlijke producten. Consumenten willen gezonde producten en denken bij termen als natuurlijk, dat ze gezonde waren nuttigen. Maar in dit geval wil natuurlijk niet per sé zeggen, dat het ook gezond is. Van de producenten zal je hierover in ieder geval niets wijzer gemaakt worden.

Zo kan het dus zijn (heel waarschijnlijk zelfs), dat je in een Nutri Grain ™ granenreep, waarop staat vermeld dat het naast kunstmatige en natuurlijke aroma’s, ook echt fruit bevat, je een klein stukje kers aantreft, aangevuld met chemische en natuurlijke smaken, geproduceerd in een laboratorium. Op deze manier mag de fabrikant vermelden, dat het met echt fruit gemaakt is. Dit wekt de (onterechte) suggestie bij consumenten, dat ze echte kersen eten.

Keuringsdienst van waarde

Tot slot wil ik je de video laten zien, van de aflevering van 10 maart 2016 van de Keuringsdienst van Waarde en dit bijbehorende artikel. Deze aflevering gaat over natuurlijke aroma’s en was voor mij de aanleiding om dit blogbericht te schrijven: