Aspartaam en andere zoetstoffen, ongezond en gevaarlijk?
Zoetstoffen zijn tegenwoordig enorm populair als vervanger van suiker. Ze zitten in tal van producten. Maar zijn deze zoetstoffen nu wel zo onschuldig en gezond als we denken? In dit artikel wil ik het hebben over aspartaam ( E951), in de VS ook wel bekend als amino sweet.
De geschiedenis van aspartaam
Aspartaam is in 1965 per toeval ontdekt, door de scheikundige James Schlatter van de firma G.D. Searle Company, toen hij een anti-maagzweer medicijn testte. Aspartaam werd goedgekeurd voor droge goederen in 1981 en voor koolzuurhoudende dranken in 1983. Het werd oorspronkelijk goedgekeurd voor droge goederen op 26 juli 1974, maar bezwaren ingediend door de neurowetenschappen onderzoeker Dr John W. Olney en consumenten procureur James Turner in augustus 1974, alsmede door onderzoeken van GD Searle zelf, werd de goedkeuring van aspartaam later dat jaar door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) in de wacht gezet . In 1985 kocht Monsanto G.D. Searle en richtte hieruit Searle Pharmaceuticals en The NutraSweet Company op als afzonderlijke dochterondernemingen. Aspartaam is zo’n 200 tot 400 keer zoeter als suiker.
Onderzoek
Aspartaam (ook bekend als NutraSweet, Equal en Sugar Twin brands) is samengesteld uit 3 unieke verbindingen en vormt zo een synergetisch giftige chemische stof, wat betekent dat de som van de afzonderlijke delen exponentieel meer toxisch is, dan elk deel afzonderlijk, dan elk deel afzonderlijk. Toch zijn de hoofdbestanddelen – asparaginezuur, fenylalanine, en methanol – alle 3 op zichzelf staand ook nog zeer giftig. Met name methanol is zeer giftig. Het wordt eerst omgezet in formaldehyde en vervolgens bij consumptie omgezet in methaanzuur (ook wel mierenzuur). In tegenstelling tot de methanol in alcoholische dranken en diverse vruchten en groenten, wordt de door aspartaam geproduceerde methanol niet gecombineerd met ethanol, wat fungeert als een beschermer tegen methanol vergiftiging. Onderzoek naar aspartaam wees uit dat, op zichzelf staand methanol schade aan levend weefsels en DNA veroorzaakt en lymfklierkanker, leukemie en andere vormen van kanker kan veroorzaken.
In 2013 publiceerde het tijdschrift Appetite een onderzoek, dat aantoonde dat in vergelijking met sucrose (een vorm van suiker), aspartaam eigenlijk gewichtstoename nog meer bevordert. Vergelijkbaar onderzoek gepubliceerd in het Yale Journal of Biology and Medicine (YJBM), toont aan dat aspartaam de natuurlijke productie van hormonen in het lichaam verandert, waardoor zowel de eetlust en verlangen naar suiker juist toeneemt. Inmiddels heeft aspartaam door alle negatieve publiciteit, een slechte reputatie opgebouwd. Maar nog steeds zijn er veel mensen, die denken goed te doen, door light middelen te consumeren, die deze stof bevat.
Neotaam (E961)
Toen het patent op aspartaam bijna afliep, kwam The Nutrasweet Company met een opvolger: neotaam. In 2002 keurde de FDA dit middel goed, terwijl er eigenlijk nooit echt onderzoek is gedaan naar de veiligheid van dit middel. Er zijn wel 4 studies bekend, maar 2 er van waren geen echte studies en de andere 2 zijn door de producent zelf gedaan en dus eigenlijk niet betrouwbaar te noemen. In 2010 keurde de Europese Unie de zoetstof neotaam goed en gaf het het nummer E961. Deze zoetstof is 7000 tot 13.000 zoeter als suiker en 30 tot 60 keer zoeter dan aspartaam, de formule waarop dit nieuwe middel gebaseerd is . Daar het vele malen zoeter is, is het nog goedkoper in gebruik. Als het gaat om de menselijke gezondheid komt neotaam in dezelfde gevaarlijke categorie als aspartaam (neotaam wordt namelijk geproduceerd door de reactie van aspartaam en 3,3-dimethylbutyraldehyde), maar het is een dodelijker neurotoxine, immunotoxine en excitotoxin. De lange termijn effecten zijn in wezen het doden van cellen. Er zijn veel wetenschappers en doktoren, die hun bezorgdheid over beide zoetstoffen uitspreken en ze linken aan ziekten als multiple sclerose (MS), ALS, geheugenverlies, hormonale problemen, gehoorverlies, epilepsie, ziekte van Alzheimer, ziekte van Parkinson, hypoglykemie (te lage bloedglucosespiegel), dementie, hersenletsel en neuro-endocriene stoornissen. Al met al zijn dit redenen genoeg, om zolang er geen bewijs is van de veiligheid van deze stoffen, ze te vermijden uit je dieet!
Advantaam (E969)
Inmiddels is er al weer een nieuwer en sterker middel op de markt, ook afgeleid van aspartaam en vergelijkbaar met neotaam. Het heet advantaam en is ontwikkeld door het Japanse bedrijf Ajinomoto, ‘s werelds grootste producent van Ve Tsin (Mononatriumglutamaat E621). Advantaam is wel 20.000 keer zoeter als suiker en dus tot nu toe het zoetste onder alle zoetstoffen. De FDA zag er geen enkel probleem in dit stofje goed te keuren, daar het zoveel malen zoeter is, dat er enkel kleine hoeveelheden worden toegevoegd in producten. Ook hierover zijn maar weinig studies gedaan. En de studie die is verricht, waar de FDA zijn goedkeuring op gebaseerd heeft baart grote zorgen bij Lisa Leffert, Senior Scientist bij CSPINET (The Center for Science in the Public Interest). Volgens haar lag het aantal muizen, dat de tests overleefde ver beneden het aantal, waarop de FDA een middel als veilig bestempeld (bron: NaturalNews). En dat voor een stof, die door miljoenen mensen geconsumeerd gaat worden!
Stevia
Een populaire zoetstof tegenwoordig is stevia, afkomstig van het plantje stevia rebaudiana, familie van de zonnebloem. Het kruid wordt in Zuid Amerika al eeuwen gebruikt. Dat lijkt me dus een veilig alternatief voor alle giftige zoetstoffen? Dat klopt, mits het in zijn natuurlijke vorm gebruikt wordt. Het probleem is echter, dat de meeste producten, die adverteren met stevia als
Conclusie
Wees voorzichtig met middelen als aspartaam en zijn opvolgers, probeer zo veel mogelijk onschadelijke vervangers van suiker te gebruiken. Ze zitten inmiddels al in zo’n 5000 producten, waaronder veel zogenaamde “light” producten. Men denkt onterecht, dat dit soort middelen helpen met afvallen, terwijl studies aantonen, dat het juist dikmakers zijn. Maar zelfs met stevia moet je dus uitkijken, dit betreft zowel de bewerkte als natuurlijke versie. Het beste is om jezelf te laten wennen aan ongezoet eten en drinken, na verloop van tijd merk je het niet eens meer. En mocht je toch graag wat zoetigheid in bijvoorbeeld je thee willen gebruiken? Overweeg dan om biologische honing te gebruiken. Ook kun je kiezen voor biologische kokosbloesemsuiker. Dit is een natuurlijke en ongeraffineerde suiker, die gewonnen wordt uit de nectar van kokosbloesem. In tegenstelling tot gewone suiker, is deze enorm gezond!
Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen of opmerkingen, laat het ons weten. Ook wil ik je vragen, dit bericht zoveel mogelijk te delen, zodat anderen ook op de hoogte zijn van het gevaar van deze stoffen!