8 redenen waarom je gefermenteerd voedsel zou moeten eten

Het fermenteren van groente is een techniek, die al eeuwenlang bestaat. De oudste documentatie hierover is al zo’n 9000 jaar oud en afkomstig uit China. Ook de Egyptenaren, Babyloniërs en andere volken deden dit al. De reden hiervoor is simpel, het was een manier om verderf tegen te gaan. Wat deze volkeren misschien niet wisten is, dat wanneer de groente rauw gefermenteerd worden, ze bijzondere, gezonde eigenschappen bevatten.

Bacteriën

Het menselijk lichaam is naar schatting opgebouwd uit zo’n 10 biljoen menselijke cellen en 100 biljoen bacteriën, we zijn dus eigenlijk een enorme verzameling bacteriën. Veel producten die vandaag de dag vaak gebruikt worden voor reiniging en persoonlijke hygiëne (antibacteriële zeep bijvoorbeeld), alsmede antibiotica en chemisch bewerkt voedsel, zijn  schadelijk voor de bacteriën, die ons gezond houden en ons maken wie we zijn.

Symptomen behandelen

Klinische symptomen, die kunnen worden behandeld met probiotica, zijn o.a.:

  • Diarree
  • Gastro-enteritis (buikgriep)
  • Prikkelbare darmsyndroom en inflammatoire darmziekte (IBD, ziekte van Crohn en colitis ulcerosa)
  • Kanker
  • Depressief immuunsysteem
  • Onvoldoende lactase spijsvertering
  • Kinder allergieën
  • Hyperlipidemie (verhoogd vetgehalte in het bloed)
  • Leveraandoeningen
  • Helicobacter pylori infecties (oorzaak van de meeste maag- en darmzweren)

(Bron: onlinelibrary)

8 redenen waarom je gefermenteerd voedsel zou moeten eten

1. Je darmen bloeien op!
Het melkzuur tijdens de fermentatie bevordert de groei van gezonde flora in de darmen. Wanneer je een gezonde balans van goede darmbacteriën hebt, begint je algehele gezondheid te bloeien, met inbegrip van je immuniteit.

2. Verhoogt natuurlijk vitamine A en C inhoud van je voedsel
Melkzuur verbetert de verteerbaarheid van voedsel en verhoogt het vitamine A en -C niveau. Vitamine C is essentieel voor veel functies in het lichaam, waaronder collageen voor een soepele huid, immuniteit en heeft anti-kanker eigenschappen! Vitamine A helpt om de celgroei te reguleren en ondersteunt je ogen.

3. Detox
Het fermentatieproces breekt voedingsstoffen in voedingsmiddelen af. Door dit te doen, zorgt het voor een natuurlijke chelatie (chemische binding). Ze binden dus gifstoffen aan zich, om ze vervolgens uit het lichaam af te voeren.

4. Vermindert het suikergehalte van je voedsel
De bacteriën die gevormd worden tijdens het fermentatieproces, eten suiker als voedsel. Dat betekent dat hoe meer gefermenteerd voedsel is, hoe minder suikergehalte het zal hebben. In feite is  het de suiker die het fermentatieproces begint!

5. Ze zijn rijk aan vitamine K2 
Gefermenteerd voedsel is rijk aan vitamine K2 en studies hebben aangetoond dat verhoogde inname van vitamine K2 het risico op prostaatkanker kan verminderen. In plantaardig voedsel, zal je niet veel-voorgevormde K2 vinden, tenzij deze plantaardige voedingsmiddelen op een natuurlijke manier zijn gefermenteerd door bacteriën of andere micro-organismen.

6. Het is goed voor je Spijsvertering
Als je lichaam niet de voedingsstoffen uit het voedsel dat je eet absorbeert, dan lijdt je gezondheid hier onder. Je kunt nog zoveel gezonde voeding tot je nemen, maar zonder de mogelijkheid om de voedingsstoffen te verteren en te absorberen, pluk je hier niet de vruchten van! Gefermenteerde levensmiddelen produceren spijsverteringsenzymen, die ervoor zorgen, dat je de meeste voedingsstoffen uit voedsel haalt.

7. Het boost je immuunsysteem
Veel gezondheidsdeskundigen geloven, dat je darmstelsel het grootste immuunorgaan van je lichaam is. Aandoeningen zoals diabetes, hart- en vaatziekten en kanker kunnen mogelijk het gevolg zijn van een onbalans in darmbacteriën, ontstaan ​​door ontstekingen in het lichaam. Wanneer we het juiste voedsel eten, met inbegrip van gefermenteerd voedsel, bevorderen we de gezondheid van onze darmen. Daardoor krijgen we niet alleen meer vitaminen en mineralen binnen, maar verminderen we ook het risico op ziekten, veroorzaakt door ontstekingen!

8. Het maakt gelukkig
Probiotica heeft een enorme invloed op neurotransmitters in de hersenen. Het verbetert onze stemming en verlaagt stresshormonen. Daarnaast zijn de bacteriën in onze darmen verantwoordelijk voor ongeveer 80-90% van onze serotonineproductie, het hormoon wat ons een gelukkig gevoel geeft!

Je kunt gefermenteerd voedsel kopen, maar het is natuurlijk veel leuker om het zelf te doen. zeker als je een moestuin hebt, is het een mooie manier om je overschot langer te kunnen bewaren!

Deel dit artikel zo veel mogelijk. Fermenteer jij je voedsel al? Heb je vragen of  aanvullende tips? Laat hieronder je reactie achter!